Kuva: Liisa Takala
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessä kiireinen syksy.

Maakunta- ja sote-uudistuksen sivustolla on julkaistu uusi koko uudistuksen aikataulu, josta selviävät eri vaiheet viimeksi tapahtuneen lykkäämisen jälkeen.

Maakunta- ja sote-uudistukseen liittyviä lakeja on tarkoitus käsitellä eduskunnassa alkavalla syysistuntokaudella niin, että eduskunta voi hyväksyä lait vuoden loppuun mennessä. Sote-valiokunta on pitänyt kesän jälkeen yhden kokouksen. Siinä se päätti äänestyksen jälkeen lopettaa asiantuntijoiden kuulemisen, vaikka käsillä oli hallituksen muutettu esitys. Muutokset on tehty perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta.

Suuri osa maakuntavalmistelua koskevista määräajoista tulee maakuntalain voimaanpanolaista, mutta myös muun muassa valinnanvapautta, aluekehittämis- ja kasvupalveluja, maakuntien rahoitusta ja maakuntajakoa koskevissa laeissa määritellään aikatauluja.

Voimaanpanolaki voimaan vielä tänä vuonna

Maakunnat on tarkoitus perustaa voimaanpanolain astuessa voimaan, viimeistään joulukuussa 2018.

Kuukauden kuluessa voimaanpanolain voimantulosta asetetaan maakuntien väliaikaiset valmistelutoimielimet, VATEt.

Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään sunnuntaina 26.5.2019.

Kunnissa, kuntayhtymissä ja valtiolla tehdään esiselvitystä liikkeen luovutuksen piiriin kuuluvasta henkilöstöstä. Esiselvityksen siirtyvästä henkilöstöstä on käytännössä oltava valmis 30.4.2019 mennessä. Lopullisen selvityksen siirtyvästä henkilöstöstä on oltava valmis käytännössä joulukuussa 2020. Ensimmäisen maakuntavaltuuston toimikausi alkaa 1.8.2019 ja kestää 31.5.2021 saakka.

Sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja monien muiden tehtävien järjestämisvastuu siirtyy maakunnille 1.1.2021.

Asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit 2022

Valtio huolehtii maakuntien palvelukeskusten perustamisen edellyttämistä toimenpiteistä. Palvelukeskusten osakkeet luovutetaan maakunnille 1.1.2021 mennessä.

Maakunnan tulee ottaa asiakasseteli sekä henkilökohtainen budjetti käyttöön 1.1.2022.

Maakuntien hyväksymät yksityiset sosiaali- ja terveyskeskukset sekä maakuntien liikelaitosten sosiaali- ja terveyskeskukset aloittavat toimintansa 1.1.2023. Maakunta voi tietyissä tilanteissa hakea ja saada luvan sosiaali- ja terveyskeskusten toiminnan aikaisemmalle aloittamiselle tai myöhäisemmälle aloittamiselle. Suunhoidon yksiköt aloittavat toimintansa kaikissa maakunnissa 1.1.2023.

Yksityiskohtainen aikataulu on luettavissa täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Taas hallituksella tuttua väkisinpuskemista! Vielä entistäkin surkeammalla valmistelulle kaatuu taas perustuslakivaliokuntaan ja siirtyy kuten aina ennenkin. . Ja jos oikein tajunnut voi vielä kaatua johonkin EU:n pykälään kun sitäkään ei ehdi selvittää. .surkeaa on touhu ja järjellä tekemisestä tosi kaukana. . No vaaleja täs odottelen. .

  2. KUNNANJOHTAJAN VASTAANOTOT ALKAVAT: SOTE- JA MAKU KESKIÖSSÄ
    Euroopan Unionissa, Suomessa, Pohjois-Savon maakunnassa ja Rautavaaran kunnassa tehdään kunnallishallinnon historiaa: Kunnanjohtajan vastaanotot alkavat. Kunnanjohtajan vastaanotolla nro 1 torstaina 6.9.2018 klo 15.00 Cafe Konkelossa keskusteluun nousevat varmasti Lukion, Köydenvedon ja Matonpesupaikan lisäksi: Kaavin kunnanvaltuuston päätös 14.11.2017 ulkoistaa kaikki SoTe-palvelut, Kaavin vuodeosaston kustannusten nousu yli 500.000€:oon, perusterveydenhoidon kustannukset ylittymässä 210.000€, erikoissairaanhoidon menot ylittymässä 700.000€:lla, KELAN taksikilpailutus, Kysterinlääkäripako: kaikki viisi lääkäriä erosivat, Rautavaaran Kuntalääkärit Oy/asiakkaiden lukumäärä: nyt 80, Ensolan rivitalojen purkaminen, VTY ry ja Välimuotoinenpalveluasuminen, kunnan omistamien kiinteistöjen kunto: korjausvelka, valtionosuusleikkaus vuonna 2019 Rautavaaran kunnalle 443.000 euroa, PoSote, Maku ja Valinnanvapaus 1.1.2021: miten tukipalvelujen: ruokahuolto, siivous ja kiinteistönhoidon käy?, Kunnanjohtajan valintaprosessi ja Meta.

    Kohveet/teet ja Unto-pullat, SoTe-wiinerit, Makuwiinerit- tarjoaa monialayritttäjä Lauri Keinänen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*