Lähihoitajaopiskelija Simona Neilande-Gavrilov kilpailemassa EuroSkills-ammattitaitokilpailussa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut voivat olla yhtä tehokkaita tai tehokkaampia kuin yksityiset, jos niitä ei jäykistä kunnallinen toimintatapa.

Terveystaloustieteen professori Pekka Rissanen Tampereen yliopistosta ottaa esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin tekonivelsairaala Coxan.

– Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien toimintatapa on näppärämpi ja kevyempi kuin jos ne olisivat suoraan kunnallisia tuottajia, Rissanen sanoo.

Tehokkuuden mittaamisen vaikeus tulee esiin, kun otetaan huomioon, että julkisella puolella on vastuu kaikista, myös tehohoitopotilaista, moniongelmaisista ja köyhistä. Tehokkuus ei takaa palveluihin pääsyn oikeudenmukaisuutta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lue lisää Kuntalehdestä 12/2015, jonka teema on sosiaali- ja terveyspalvelut (ilm. 20.11.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnallisissa hoidoissa pullonkaulana on jo heti alussa ajanvaraus. Se on 8-10 aamuisin ja heti tukossa. Yksityiseen verrattaessa ajanvaraus voisi olla virastoajan mittainen.
    Ja lääkäreiden aikaa menee tietokoneelle kirjoittamiseen, vaikka sen työn voisi tehdä terveyskeskusavustaja. Ennen niin olikin.
    Ja – se älytön pyrogratia.
    Ja asioiden hitaus. Todellakin pallotellaan esim. moniongelmaisia potilaita sekä eläkettä hakevia. Asiat eivät millään tahdo edistyä. Olen seurannut tapauksia läheltä ja toiminnan aiheuttamaa ahdistusta vähävaraisissa asiakkaissa.

  2. Yhtiö on tehokas, koska se keskittyy vain yhteen sairauteen, kuten coxa keskittyy hoitamaan nivelrikkoa.
    Yritykset, jotka ovat sijoittajien omistuksessa, keskittyvät vain valikoituihin potilaisiin. Ne eivät opeta, eivätkä tutki.
    Terveysyrityksiä ja julkista terv hoitoa ei voi verrata. Voi ainoastaan ottaa joitakin hyviä käytäntöjä toiselta osapuolelta.

  3. Kehittäminen julkisella puolella on useissa kunnissa jäänyt odottamaan sote ratkaisua. Niissä kunnissa missä on hoito- ja palveluketjuja virtaviivaistettu eli hoidetaan asiakas oikeassa paikassa oikeaan aikaan on saatu mittavia kustannusten säästöjä. Näitähän valtiokin tavoittelee. Kaikista yksinkertaisin lääke olisi kun lääkärit voisivat toimia joko yksityisellä tai julkisella ja yksityinen toimisi ilman valtion kompensointia. Lisäksi valtion ohjausta vähennettäsiin niin että kunta voisi itse päättää tiettyjen reunaehtojen kuten hoitajamitoitusten/hoitoonpääsyn turvin. Kuntaliitto hoitaisi kaikkiin kuntiin yhtenäiset tietojärjestelmät. Tuleva sote ratkaisu tulee tuomaan useille virkamiehille runsaasti lisätuloja ja valinnanvapaudne kautta paljon turhia lääkärissä käyntejä. Kustannukset siis tulee kasvamaan melkoisesti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*