STM:n ekonomisti Stina Oksa avaa väestödatan rumia lukuja sosiaalisessa mediassa. Valiokunnassa Stina Oksa kertoo, miksi on tärkeää kiinnostua rumista luvuista, mitä tarkoittaa väestön kestävyysvaje - ja mikä on Suomen rumin luku. Kuva: Elina Hakala

Milloin väestödatan tarjoamista luvuista tulee rumia, ja mikä on Suomen rumin luku?

Muiden muassa näihin kysymyksiin vastaa uudessa Valiokunta-podcastissa ekonomisti Stina Oksa sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Oksa kertoo olevansa Suomen ensimmäinen ekonomisti joka ei puhu taloudesta ja Suomen ensimmäinen virkahenkilö, joka julkaisee väestödataa TIktokissa.

Ja kiinnostusta on riittänyt: Väestödatasta koostettuja rumia lukuja taustoittavia videoita on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa talvesta 2023 lähtien. Videoiden aiheina ovat olleet mm. syrjäytyminen, alkoholi, lähisuhdeväkivalta ja kuolema.

MainosValiokunta-podcastissa Stina Oksa kertoo, miksi on tärkeää kiinnostua rumista luvuista, mitä tarkoittaa väestön kestävyysvaje.

Laaja katsojajoukko somessa merkitsee väistämättä myös ajoittain kovaa negatiivista palautetta.

-Kun huomasin, että alkoi tulla negatiivista palautetta, kuten että ei voi kutsua itseään ekonomistiksi, ellei puhu taloudesta, huomasin että taisin osua aika arkaan paikkaan. Kun negatiivista palautetta tulee, sitä suuremmalla syyllä tästä pitää puhua ja näitä nostaa valokeilaan muun talousdatan rinnalle, Oksa sanoo rumista luvuista.

-Näen, että mediassa näistä puhutaan aivan liian vähän.

Rumien lukujen ekonomistia ilahduttaa erityisesti nuorten kiinnostus.

-Se on ollut valtava yllätys. He lähettävät viestejä, voitko julkaista rumia lukuja väkivallsta, syömishäiriöstä.

Oksa haluaa herättää keskustelua laajemmasta näkökulmasta julkisen talouden kestävyyteen

-Me emme voi lähestyä julkisen talouden kestävyyttä ainoastan taloduellisten parametrien kautta, vaan meidän pitää saada sinne myös väestön kestävyys.

Kuuntele Valiokunta Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa tai Suplassa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*