Sote-uudistukselle asetetetu säästötavoitteet eivät onnistu pelkillä rakennemuutoksilla, vaan tarvitaan palvelukokonaisuuksien ja toimintamallien syvällistä muuttamista, muistuttaa Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen.

– Tämä on vaativa tehtävä, koska se koskettaa ihan jokaista esimiestä ja työntekijää, Myllärinen sanoo.

Hän pitää oikeana Sitran Oulun yliopistolla teettämän tutkimuksen päätelmää, että sote-uudistus olisi tilaisuus ennakoida ja vauhdittaa sote-järjestelmän digitalisaatiota, asiakaslähtöisyyttä ja uusia toimintamalleja.

Selvitys kartoitti palveluverkon näkymiä vuoteen 2025 mennessä. Johtopäätöksenä oli Sitran johtavan asiantuntijan Lea Konttisen mukaan, että uusiin toimintamalleihin panostaminen on välttämätöntä, eikä vanhan rakenteen ”tekohengittäminen” auta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Uusia toimintamalleja voivat vauhdittaa mm. mobiilipalvelut ja logistiikka. Selvityksen mukaan palveluiden sjiaintien ja saavutettavuuden perusteella jopa puolet nykyisistä terveysasemista joutaisi lakkauttaa.

– Kilometreissä laskettavan saavutettavuuden lisäksi on tarkasteltava muitakin seikkoja, kuten haavoittuvuutta ja osaamista. Kun yksikkökoko kasvaa, henkilöstön kokonaisosaaminen on monipuolisempaa ja parantaa palvelun saatavuutta ja laatua, Myllärinen sanoo.

Selvityksen mukaan palveluiden maantieteellisen saavutettavuuden ja väestön ikärakenteesta arvioidun tarpeen perusteella sekä Lapista että Kanta-Hämeestä poistuisi kummastakin yksi keskussairaala (Kemi ja Hämeenlinna) ja Etelä-Savosta kaksi keskussairaalaa (Savonlinna ja Mikkeli).

Synnytysyksikköjen vähennykset kohdistuisivat Uudellemaalle, josta poistuisi kolme yksikköä, sekä Varsinais-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen, joista poistuisi kummastakin yksi yksikkö. Ympärivuorokautisen päivystyksen osalta sekä Pirkanmaalta että Lapista poistuisi kolme yksikköä, Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta poistuisi kummastakin kaksi yksikköä ja Kanta-Hämeestä, Keski-Suomesta, Pohjanmaalta ja Pohjois-Pohjanmaalta poistuisi jokaisesta yksi yksikkö.

Myllärisen mukaan sairaalaverkon saneeraamiseksi on tulossa ns. keskittämisasetus.

– Kun puhutaan sote-uudistuksen onnistumisesta, on kuitenkin muistettava, että peruspalvelut ratkaisevat.  Se miten onnistutaan ikääntyneiden kotona asumista tukevissa palveluissa, pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ja omahoidossa tai perustason mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

Aiheesta aiemmin:

Sairaaloiden pudotuspeli piirtyi kartalle

Selvitys: Vanhaan palveluverkkoon takertuminen rapauttaisi lähipalvelut

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*