Nimet paperiin Meri-Lapin sote-yhteisyrityksessä
Katariina Hurting matkalla Keminmaan terveyskeskukseen, jonka kiinteistön kunta on myynyt Mehiläiselle. (Kuva: Vesa Ranta)
Meri-Lapin kunnat ja Mehiläinen ovat perjantaina allekirjoittaneet sopimuksen sote-yhteisyrityksen perustamisesta, kertoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.
– Sopimus on luonteeltaan väliaikainen kunnes valitukset on ratkaistu, Nissinen sanoo kunnallisvalituksia ja markkinaoikeuden käsittelyä tarkoittaen.
Alkuviikosta Meri-Lapissa odotettiin valtion puolelta peliliikettä asiassa sen jälkeen, kun sote-ulkoistusten ehtoja tiukentava laki oli hyväksytty eduskunnassa tiistaina.
– Seuraavaksi laki etenee presidentin esittelyyn hyväksyttäväksi. Eiköhän se ole siellä ensi viikon torstaina [28.12.], sanoi hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä tiistaina.
Järvisen mukaan rajoituslain irtisanomisehdon vaihtoehtona on sopimuksen neuvottelu uudelleen.
– Laki ei tule takautuvasti voimaan, eli muutokset nykytilanteeseen koskee vain sellaisia sopimuksia, jotka tehdään sen lain voimaantulon jälkeen.
Lapin sote-ratkaisua selvittävät Hannes Manninen ja Maija Rask kuulivat kaikkien Lapin kuntien edustajia tiistaina.
– Meri-Lapissakin toivotaan maakunnallista ratkaisua, mutta sen edellytyksenä on että valtio tulee vastaan. Muussa tapauksessa heidän valitsemansa linja etenee, Manninen kuvaili keskiviikkona Kuntalehdelle.
Vastaantulo merkitsisi käytännössä soten erillisratkaisua Lappiin.
– Tehohoito, päivystys ja synnytys pitäisi säilyä Meri-Lapissa, ennen kuin aletaan perumaan päätöksiä. Pitäisi olla mahdollisuus kahteen päivystävään sairaalaan maakunnassa ja synnytyksille pitäisi saada jatkoaikaa, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen totesi.
– Ainakin Tornion kaupunginhallitus katsoo ensin mikä on valtion vastaus ja sen pohjalta harkitaan tarvitaanko uutta käsittelyä, Nousiainen kertoi.
Kuntalehti kertoi joulukuun numerossaan taustoja Lapin sisäiselle sote-riitelylle, joka on jatkunut pitkään ennen nykyistä kriisiä. Kuntien äänestettyä yhteisyritykseen lähtemisestä marraskuussa maakuntajohtaja Mika Riipi pelkäsi päätöksen ohjaavan koko maakuntauudistusta Lapissa vinoon.
– Siitä on moneen kertaan keskusteltu. Suoraa yhteisymmärrystä tehtävänjaosta ei ole, Nousiainen kommentoi.
Valtion seuraavaa siirtoa ei ole nähty, kun hallitus on pysynyt tarkkailulinjalla.
– Valtiolta ei tullut ehdotusta, Nissinen kertoi perjantaina.
Pelkästään vilkaisu Suomen karttaan kertoo mistä on kysymys. Maakuntamalli on räätälöity kääpiömaakuntia ajatellen, ei toimi Lapin etäisyyksillä, eikä varsinkaan sellaisella Rovaniemi-pakkokeskityksellä jolla Lappia on ”kehitetty” viimeistet 20 vuotta. Keskittämispakon ajajilla ovat unehtuneet nämä maantieteelliset tosiasiat, jotka tässä Meri-Lapin soteratkaisussa nousivat hyvin keskeisesti esille. Ei pitäisi olla kenellekkään hirmuinen arvovaltatappio jos ihmiset alueella saavat ITSE päättää heille tärkeimpien palveluiden tulevaisuuden järjestelyistä.