Katariina Hurting matkalla Keminmaan terveyskeskukseen, jonka kiinteistön kunta on myynyt Mehiläiselle. (Kuva: Vesa Ranta)

Meri-Lapin kunnat ja Mehiläinen ovat perjantaina allekirjoittaneet sopimuksen sote-yhteisyrityksen perustamisesta, kertoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

– Sopimus on luonteeltaan väliaikainen kunnes valitukset on ratkaistu, Nissinen sanoo kunnallisvalituksia ja markkinaoikeuden käsittelyä tarkoittaen.

Alkuviikosta Meri-Lapissa odotettiin valtion puolelta peliliikettä asiassa sen jälkeen, kun sote-ulkoistusten ehtoja tiukentava laki oli hyväksytty eduskunnassa tiistaina.

– Seuraavaksi laki etenee presidentin esittelyyn hyväksyttäväksi. Eiköhän se ole siellä ensi viikon torstaina [28.12.], sanoi hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä tiistaina.

Järvisen mukaan rajoituslain irtisanomisehdon vaihtoehtona on sopimuksen neuvottelu uudelleen.

– Laki ei tule takautuvasti voimaan, eli muutokset nykytilanteeseen koskee vain sellaisia sopimuksia, jotka tehdään sen lain voimaantulon jälkeen.

Lapin sote-ratkaisua selvittävät Hannes Manninen ja Maija Rask kuulivat kaikkien Lapin kuntien edustajia tiistaina.

– Meri-Lapissakin toivotaan maakunnallista ratkaisua, mutta sen edellytyksenä on että valtio tulee vastaan. Muussa tapauksessa heidän valitsemansa linja etenee, Manninen kuvaili keskiviikkona Kuntalehdelle.

Vastaantulo merkitsisi käytännössä soten erillisratkaisua Lappiin.

– Tehohoito, päivystys ja synnytys pitäisi säilyä Meri-Lapissa, ennen kuin aletaan perumaan päätöksiä. Pitäisi olla mahdollisuus kahteen päivystävään sairaalaan maakunnassa ja synnytyksille pitäisi saada jatkoaikaa, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen totesi.

– Ainakin Tornion kaupunginhallitus katsoo ensin mikä on valtion vastaus ja sen pohjalta harkitaan tarvitaanko uutta käsittelyä, Nousiainen kertoi.

Kuntalehti kertoi joulukuun numerossaan taustoja Lapin sisäiselle sote-riitelylle, joka on jatkunut pitkään ennen nykyistä kriisiä. Kuntien äänestettyä yhteisyritykseen lähtemisestä marraskuussa maakuntajohtaja Mika Riipi pelkäsi päätöksen ohjaavan koko maakuntauudistusta Lapissa vinoon.

– Siitä on moneen kertaan keskusteltu. Suoraa yhteisymmärrystä tehtävänjaosta ei ole, Nousiainen kommentoi.

Valtion seuraavaa siirtoa ei ole nähty, kun hallitus on pysynyt tarkkailulinjalla.

– Valtiolta ei tullut ehdotusta, Nissinen kertoi perjantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pelkästään vilkaisu Suomen karttaan kertoo mistä on kysymys. Maakuntamalli on räätälöity kääpiömaakuntia ajatellen, ei toimi Lapin etäisyyksillä, eikä varsinkaan sellaisella Rovaniemi-pakkokeskityksellä jolla Lappia on ”kehitetty” viimeistet 20 vuotta. Keskittämispakon ajajilla ovat unehtuneet nämä maantieteelliset tosiasiat, jotka tässä Meri-Lapin soteratkaisussa nousivat hyvin keskeisesti esille. Ei pitäisi olla kenellekkään hirmuinen arvovaltatappio jos ihmiset alueella saavat ITSE päättää heille tärkeimpien palveluiden tulevaisuuden järjestelyistä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*