Kuva: Seppo Haavisto

Osa sote- ja maakuntauudistuskokonaisuuden laeista on eduskuntakäsittelyssä ja osa lausuntokierroksella juuri kuntavaalikampanjoinnin aikana.

Oppositio käyttää nyt tilaisuuden hyväkseen ja ajaa huhtikuun kuntavaaleihin voimakkaasti sote-teemaa.

– Sote- ja maakuntauudistus on niin keskeinen osa kuntalaisten palveluja, että uudistus ilman muuta on keskeisesti mukana kuntavaaleissa, sanoo RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Hän huomauttaa, että sote-palvelut ovat siirtymässä maakunnille vasta vuonna 2019.

– Emme tiedä, miten hallituksen kaavailema valinnanvapaus toimii. Niin paljon on muutenkin auki.

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne valmistautuu helmikuun alun puoluekokoukseen, jonka tuoksinassa sote- ja maakuntauudistus varmasti nousee esille. Puheenjohtajakisassa olevat Rinne sekä kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen taitavat kuitenkin olla aika samanmielisiä eli kriittisiä tässä asiassa.

Rinne tähdentää, että sote- ja maakuntauudistusta ei voi sivuuttaa kuntavaalikampanjassa, koska sote-palvelut ovat kuntalaisten ydinpalveluja ja kuntiin jäävien palvelujen tulevaisuus on uhattuna.

Kuntien riskeistä hän nostaa esille kunnille jäävät sote-kiinteistöt.

– Kunnille jää neljän miljardin kiinteistömassa, johon monilla kunnilla liittyy velkaa. Syntyy hankala tilanne, kun kunnilla on omaisuusmassaa, jota ei voi käyttää elinvoiman kehittämisessä eikä koulutuksessa.

Soten valinnanvapauden toteutumiseen tasaisesti koko maassa ei usko kukaan. Eri arvioiden mukaan todellinen valinnanvapaus koskisi viittä maakuntaa.

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja lyönyt keskustaa valinnanvapaudella.

– Keskusta saa maksaa siis myös maantieteellisesti siitä, että se myi valinnanvapauden kokoomukselle, hän totesi.

Vasemmiston puheissa on edelleen mukana vahva epäluulo yksityisen sektorin roolia kohtaan.

– Kerättävät verorahat on tarkoitettu palvelujen tuottamiseen, ei yksityisten yritysten voittoihin, joita siirtyy ulkomaille ja veroparatiiseihin, sanoo Rinne.

Samoilla linjoilla oli kannanotossaan vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson.

OAJ:n Luukkainen ihmettelee

 

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on ”pöyristynyt” ajatuksesta, että kuntiin jäävien palvelujen pohtiminen jäisi kuntavaalien alla soten jalkoihin.

– Onko todellakin näin, että jutussa mukana olevat oppositiopuolueet lähtevät vaaleihin sote edellä? Oppositiolla ei ole varaa myydä koulutusta. Olisi äänestäjien harhauttamista antaa ymmärtää, että kuntavaaliehdokkaat päättävät sote-uudistuksesta, Luukkainen sanoo OAJ:n verkkosivuilla Kuntalehden juttuun viitaten.

– Totta kai sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkeitä kuntalaisille. Se on itsestään selvää. Kuntavaalien fokus kuitenkin valuu pois kunnista, jos sote nappaa vaalikeskusteluissa huomion kuntiin jääviltä palveluilta. Sekä puolueiden että median olisi syytä pitää kampanjoinnin tuoksinassa selvästi esillä, mihin asioihin valtuutetut voivat kunnissa vaikuttaa, Luukkainen sanoo.

Lue koko Oppositio vaaleihin sote edellä -artikkeli uudesta Kuntalehdestä

Juttua muokattu klo 9.05: Lisätty Olli Luukkaisen kommentit

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Edellinen hallitus otti opposition mukaan sotea uudistamaan nykyinen ei millä tarjosivat mm. kuntavaaleihin oppositiolle hopealautasella aseita joilla hyökätä hallituspuolueita vastaan. Äänestäjien harhauttamiseen viittaus todenperäinen mutta halpa koska äänten kalastelu perättömillä lupauksilla on hyvin ajankohtainen esim. hallituspuolueille. Eikä kuntavaaleja voi vähätellä asiayhteydessä koska kunttaväen hyökätessä uudistuksia vastaan kuntavaalit vaikuttaa siten ainakin epäsuorasti hallituksen päätöksiin. Esimerkkinä edellisestä kuntien verokatto vedettiin jo pois kuntakentän vastustamisen myötä eli ei vähätellä kuntavaalien merkitystä suhteessa hallituksen tuleviin päätöksiin.

  2. Ei Sote:sta puhuminen suinkaan ole kuntavaaleissa turhaa, eihän edes näytä todennäköiseltä, että hallitus saa uusituksensa ajettua läpi eduskunnassa!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*