Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin ilmoitus, että valinnanvapauden aikataulua rukataan uusiksi ei tullut oppostiolle yllätyksenä.

Oppositiolle eivät hallituksen valinnanvapausuudistuksen saama palaute virkamiesvalmistelijoilta tullut yllätyksenä. Nyt vaaditaan, että hallitus keskeyttää valinnanvapauden valmistelun. Muutenkin oppositio käyttää tilaisuutta hyväkseen moittiakseen valmistelua.

Kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen, sd., vetoaa asiassa pääministeri Juha Sipilään, kesk. Hän toivoo, että Sipilä viheltää valinnanvapauden valmistelun poikki. Sote-uudistusta hän ei halua keskeyttää.

– Ei tullut yhtään yllätyksenä, kommentoi vihreitä uudistuksen seurantaryhmässä edustava kansanedustaja Touko Aalto virkamiesten esitystä aikalisästä.

– Jos on seurannut valmistelua, kuullut ja lukenut erilaisten asiantuntijoitten arvioita ja perehtynyt vaikutusarvioihin, on varmasti tiennyt, että ei tämä näin onnistu, hän sanoo.

Myös vasemmistoliittoa seurantaryhmässä edustava eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen viittaa asiantuntijoitten palautteeseen.

– Hallituksen valinnanvapausmalli on myös tyrmätty maan parhaimpien asiantuntijoiden taholta, hän sanoo.

– Päivä päivältä käy yhä selvemmäksi, ettei uutta soten valinnanvapausmallia ole mahdollista kirjoittaa lakitekstiksi hallituksen kaavailemassa aikataulussa. Nyt asiantuntijat ja lain kirjoittajat soittavat varoituskelloja kovaan ääneen.  Pääministeri Sipilän olisi nyt osoitettava johtajuutta ja vihellettävä soten valinnanvapausvalmistelu poikki, vaatii valmistelua myös seurantaryhmään kuuluva Haatainen.

Alkuperäisiä tavoitteita kaivataan

– Lausuntokierroksella oleva esitys on myös vastoin hallitusohjelmaa. Se käy selvästi ilmi asiantuntijoitten lausunnoista, vihreitten Aalto sanoo.

– Koko valinnanvapaudessa on sellainen asetelma että kokoomus vastaan kaikki asiantuntijat ja muut, Aalto sanoo.

Myös Pekonen katsoo, että uudistuksen alkuperäiset tavoitteet on unohdettu.

– Ennen kaikkea niin sanottu valinnanvapaus toimii kaikkia sote-uudituksen alkuperäisiä tavoitteita vastaan. Kustannukset uhkaavat kasvaa ja palvelut eriarvoistua, ja käytännössä pienituloiset, paljon sairastavat ja haja-asutusalueen asukkaat maksavat suurten kaupunkien ja hyvätuloisten kasvavan yksityisen palvelutarjonnan.

Pekonen toistaa tutun vasemmistoliiton kannan siitä, kuka valinnanvapausmallista hyötyy:

– Hyötyjiä ovat suuret kansainväliset terveyskonsernit, jotka voivat kaapata markkinat itselleen muun muassa hakemalla kilpailuetua veroparatiiseista.

Tiukimmin valinnanvapauteen suhtautu Pekonen:

-Mielestäni hallituksen on ensinnäkin hylättävä tuhoon tuomittu valinnanvapaus, hän vaatii.

Parlamentaariseen valmisteluun

Opposition edustajat Haatainen, Aalto ja Pekonen toivovat, että uudistuksen jatko otettaisiin parlamentaariseen valmisteluun.

– Sote-uudistus on otettava parlamentaariseen valmisteluun, jotta sille saadaan riittävän laaja yli vaalikausien ulottuva ja puoluerajat ylittävä tuki, sanoo Pekonen.

Aalto toivoo, että nyt toteutettaisiin rauhassa maakuntauudistus ja sitten monikanavarahoituksen purkaminen. Sen jälkeen sitten asteettain ja kokeillen valinnanvapaus.

– Niinhän oli alun perin tarkoitus.

– Mutta siinä onnettomassa hallituskriisissä sotkettiin asia. Keskusta halusi ne maaagiset 18 maakunta, vaikka kaikki tietävät, että se jää lyhytaikaiseksi. Niiden määrä varmasti vähenee.

– Kokoomus sitten käytti tilaisuutta hyväkseen ja kiristi ideologisen ratkaisun maksimoida yksityisen sektorin toimintamahdollisuudet.

Pekonen vaatii, että aikataulua höllennetään ja annetaan riittävä aika maakuntien muodostamiselle ja käynnistämiselle.

– Eikä aleta samaan aikaan myllertämään palvelukenttää laajamittaisella yksityistämisellä, hän sanoo.

Hyvää aikaa muokata yhdessä

Sdp:n Haatainen katsoo, että edelleenkin on hyvin aikaa sille, että valinnanvapautta ryhdyttäisiin muokkaamaan kaikkien puolueiden kesken, sillä uudistuksen on määrä astua täydellisesti voimaan vasta seuraavalla hallituskaudella.

– SDP:llä on halukkuutta parantaa kansalaisten omaa päätösvaltaa ja valinnanvapautta sote-palveluissa ja olemme mielellämme mukana, jos kutsu parlamentaariseen työhön tulee mukaan, hän sanoo.

Kiireestä varoitettu ennenkin

Pekonen ja Haatainen nostavat esiin valmistelun tasosta laajemminkin käydyn keskustelun.

– On erittäin vakavaa, että hallituksen politiikkaa on leimannut heikko valmistelu, ja monia puolihutaistuja esityksiä on peruutettu, sanoo vasemmistoliiton Pekonen.

– Sote on tästä kaikkein vakavin esimerkki, sillä kyse on niin suuresta ja yhteiskunnan suuntaa pitkälle tulevaisuuteen määrittävästä asiasta, hän jatkaa.

Haataisen mukaan hallitusta on toistuvasti varoitettu sekä oikeuskanslerin, että lainsäädännön arviointineuvoston puolelta kiireen tuomista pulmista lakiesitysten tasoon.

Ei toista Kelaa

– Suomalaiset eivät tarvitse toista KELA-sotkua.  Kelan toimeentulotukiuudistuksessa mentiin hyvä tavoite edellä, mutta toteutuksessa muutosvaiheen vaativuutta vähäteltiin, kuvaan astui kiire ja unohdettiin ihmisten arki ja tarpeet. Nyt hallitus on toistamassa tätä samaa virhettä ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tosin mittakaava on vielä massiivisempi ja koskettaa jokaisen suomalaisen arkea, sanoo Haatainen.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Oppositio on Suomen kansan asialla.

  2. Ei vaan taida olla oppositiollakaan toimivaa mallia. Antti Rinne puhui eilen aluekuntamallista, jossa isot kunnat huolehtisivat sote-palveluista. Perustuslain mukaan Suomessa ei kuitenkaan voine olla kahdentasoisia kuntia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*