Nyt käynnistettävä palvelusetelikokeilu on nopea tie kokeilla valinnanvapautta pienessä mittakaavassa. Silloin ei tarvitse kirjoittaa erillistä kokeilulainsäädäntöä, Tarja Myllärinen sanoo.

– Palvelusetelikokeilulla saadaan tarvittavaa lisätietoa valinnanvapauden rajoista ja mallien toimivuudesta, arvioi Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasiain johtaja Tarja Myllärinen.

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä linjasi tiistaina palvelusetelikokeilun käynnistämisestä. Hankkeiden valtionavustushaku avataan juhannusviikolla ja hakuaikaa on elokuun loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tekee päätökset avustuksista lokakuussa.

– Nyt käynnistettävä palvelusetelikokeilu on nopea tie kokeilla valinnanvapautta pienessä mittakaavassa. Silloin ei tarvitse kirjoittaa erillistä kokeilulainsäädäntöä, Myllärinen sanoo.

Laajennetulla palvelusetelin käytöllä mahdollistettaisiin nykyistä laajempi valinnanvapaus. Nykyään palveluseteleitä käytetään eniten ikäihmisten palveluihin.

Myllärisen mielestä palveluseteliä voisi käyttää myös esimerkiksi lääkäripalveluihin.

Kuntaliitto on jo aiemmin ehdottanut, että sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudessa käytettäisiin olemassa olevia järjestelmiä ja edettäisiin askelittain.

Myllärinen muistuttaa, että professori Mats Brommelsin selvitysryhmän ehdotus valinnanvapausmalliksi on vain ehdotus.

– Poliittista linjausta mallista ei ole.

Myllärisen mukaan Kuntaliitossa odotetaan hallituksen linjauksia ennen juhannusta. Tampereella järjestetään iso sote- ja maakuntauudistusta käsittelevä tilaisuus maanantaina 20. kesäkuuta.

– Sitä ennen pitäisi tulla tietoa lakipaketista, Myllärinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan kokeiluhankkeissa toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön pohjalta kokeilut niin sanotun väestövastuisen sote-keskuksen valinnasta ja keskusten toiminnasta.

Lisäksi suunnitellaan yhdessä kuntatoimijoiden kanssa uusi, laajempiin palvelukokonaisuuksiin pohjautuva palvelusetelin käyttötapa suun terveydenhuollon palveluissa.

Toimintamalli otetaan käyttöön kunnissa ja kuntayhtymissä vuosina 2017–2018.

STM:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat asetetaan samalle viivalle ja mahdollistetaan pienten ja keskisuurten yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden osallistuminen palvelujen tuottamiseen.

Tavoitteena on kehittää palvelutuottajien hakemisen ja vertailun mahdollistava sähköinen palvelu ja valinnanvapautta tukevat tietojärjestelmäratkaisut, ministeri toteaa tiedotteessaan.

Aiemmin Kuntalehdessä: Pöysti: Siirtymäaikoja pitää harkita

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*