Kuva: Pixabay

Pirkanmaalla ryhdytään valmistelemaan kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kilpailutusta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt käynnistää neuvottelut Pirkanmaan julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden kanssa hankintaan sitoutumisesta yhteistyössä maakuntavalmistelun kanssa.

Hankkeen tavoitteena on korvata vuoteen 2023 mennessä muun muassa nykyiset kuntakohtaiset erilliset perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen asiakas- ja potilastietojärjestelmät yhteisellä järjestelmällä. Jatkossa Pirkanmaan koko julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon on tarkoitus toimia samassa asiakas- ja potilasjärjestelmässä. Yhteinen järjestelmä helpottaa sekä ammattilaisten työtä että asiakkaiden asiointia eri palvelupisteissä.

Osa UNA-yhteistyötä

Hankinta on osa kansallista UNA-hanketta, jossa myös muissa maakunnissa ollaan siirtymässä alueellisesti kattavien sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmien kilpailuttamiseen ja hankintaan.

Alustavan tiedon mukaan hankintaan on osallistumassa 11 maakuntaa, joiden yhteinen väestöpohja on noin kolme miljoonaa asukasta. Mukaan ovat lähdössä myös Taysin erityisvastuualueen kaksi muuta sairaanhoitopiiriä sekä HUSia lukuun ottamatta kaikki muut yliopistolliset sairaanhoitopiirit. Tällä hetkellä yliopistosairaalat käyttävät Uranus-järjestelmää, joka tulee tämän hankkeen vuoksi elinkaarensa päähän.

Hankintaa valmistellaan viime vuonna perustetun UNA Oy:n kanssa kiinteässä yhteistyössä. Työ on aloitettu julkaisemalla toimittajille osoitettu tietopyyntö markkinatilanteen kartoittamiseksi.

Tarve riippumaton maakuntauudistuksesta

Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa tavoitteena on yhtenäisen ratkaisun hankinta UNA-hankkeen kautta. Maakuntavalmistelu ja sairaanhoitopiiri ovat tehneet Pirkanmaan kuntien kanssa yhteistyötä, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa perustason asiakastietojärjestelmät, josta on helpompi edetä kohti UNA-ratkaisua.

Hankinnan toteuttamista pidetään Pirkanmaalla perusteltuna riippumatta siitä, miten sote- ja maakuntauudistus toteutuu, koska sote-yhteistyö odotetaan tiivistyvän tulevina vuosina joka tapauksessa.

Hankintaa valmistellaan kuluva vuosi ja varsinainen kilpailutus toteutunee ensi vuonna. Järjestelmän on tarkoitus olla tuotannon käytössä vuoden 2023 alusta.

Hankintavaiheen kustannusten on arvioitu olevan Pirkanmaan osalta noin miljoona euroa vuodessa ja rakentamisvaiheessa 2-5 miljoonaa euroa vuosittain. Varsinainen järjestelmän investointi on arvioitu olevan noin 50 miljoonan euron luokkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*