Kuva: Ville Miettinen
Tampereen sote-lautakunta teki jo päätöksen lähtemisestä mukaan Pirkanmaan yhteiseen omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskukseen. Muiden kuntien on määrä päättää asiasta syksyn aikana.

Pirkanmaalle aiotaan perustaa omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskus, johon keskitetään näiden palvelujen lakisääteisiä tehtäviä ja muita toimintoja kunnista.

Omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskusta on suunniteltu Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.

Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 15.8.2019 lähteä mukaan keskukseen. Muut Pirkanmaan kunnat päättävät asiasta omalta osaltaan lautakunnissaan syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on tuottaa nykyistä yhdenvertaisemmat palvelut kustannustehokkaasti.

Keskuksen toiminta rakennetaan laajentamalla vuonna 2016 perustetun Pirkanmaan ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon yksikön toimintaa omaishoitoon ja henkilökohtaiseen apuun.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan omaishoidon ja vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ja perhehoidon samankaltaiset lakisääteiset velvoitteet mahdollistavat joustavan siirron yhteiseen keskukseen. Näitä velvoitteita ovat esimerkiksi ohjaus- ja neuvontavelvoite, valmennukset, hyvinvointi- ja terveystarkastukset, hoitajien ja avustajien palkkion ja palkkojen maksu sekä sijaisjärjestelyt.

Keskuksen myötä omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun erityisosaamista voidaan keskittää yhteen paikkaan kaikkien Pirkanmaan kuntien käyttöön.

Yhteisen keskuksen mahdollisesta perustamisesta huolimatta tarkoitus on, että asiakkaiden omatyöntekijät eli esimerkiksi asiakasohjaajat ja sosiaalityöntekijät työskentelevät jatkossakin kunnissa ja heillä säilyy vastuu palvelutarpeen arvioinnista ja päätöksenteosta. Omatyöntekijät toimivat myös asiakkaiden palvelukokonaisuudesta vastaavina lähityöntekijöinä.

Uuden keskuksen isäntäkunnaksi ehdotetaan Tampereen kaupunkia. Tampere on myös nykyisen Pirkanmaan perhehoidon yksikön isäntäkunta.

Keskuksen on tarkoitus käynnistää toimintansa kolmessa vaiheessa: Vuoden 2020 alussa alkaa omaishoidon sekä henkilökohtaisen avun asiakkaiden neuvonta, henkilökohtaisen avun työnantajien ohjaus ja neuvonta sekä henkilökohtaisten avustajien palkanmaksu SuoraTyö-ohjelman avulla. Vuonna 2021 keskukseen siirtyy kunnista omaishoidon valmennukset, perhehoidon palkkioiden maksut sekä henkilökohtaisen avun palvelusetelien koordinointi. Kolmannessa vaiheessa vuonna 2022 keskus ottaa vastuulleen omaishoidon tuen palkkioiden maksun ja vapaiden koordinoinnin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*