Valinnanvapaus etenee hallituksen esitykseksi, Pirkko Mattila uskoo. (Kuva: Seppo Haavisto)

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, ps., myöntää, että sote-palveluiden valinnanvapaudessa on myös riskinsä.

– On vuosikausia puhuttu, että tavoitellaan kustannusten nousun hillintää, mutta toteutuuko se. Se on varmaan kysymysmerkki ja riski, hän sanoo Kuntalehden haastattelussa.

Elokuun lopussa ministerinä aloittanut Mattila vakuuttaa silti uskovansa suomalaisen lainvalmistelutyön korkeaan laatuun.

– Kun lähdetään tekemään uutta, se perustuu tiedolla johtamiseen ja huolelliseen valmisteluun.

Perussuomalaiset suhtautuivat epäillen sote-palveluiden valinnanvapauteen vuosi sitten, kun hallitus ajautui kriisiin kiistellessään sote-uudistuksen toteuttamisesta. Kokoomus sai haluamansa valinnanvapauden ja keskusta maakuntamallinsa, jonka kannalla myös perussuomalaiset olivat.

Mattila muistuttaa, että vaikka virkamiehet ovat esitelleet valinnanvapausmallia, lopullista hallituksen esitystä ei vielä ole.

– Tässä joudutaan hallituspuolueena olemaan epämukavuusalueella, mutta se pitää kestää.

Mattila arvelee valinnanvapausvalmistelun etenevän hallituksen esitykseksi.

– Minulla ei ole tässä valmisteluvaiheessa syytä epäillä. Siellä on työryhmät, jotka on asetettu edistämään valinnanvapauden onnistumista ja sitä, että päästään suomalaiseen valinnanvapausmalliin. Sen pitäisi yhtenäistää palveluketjuja ja on asiakkaalle ja potilaalle hyvä tapa hoitaa.

Lue koko haastattelu torstaina ilmestyvästä Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Timo Soinin valinnanvapausmalli kasvattaa julkisen talouden vajetta ja kestävyysvajetta sanoo:

    PerusS Soinin sote-kataistrofista, sotella perustuslain vastaisesta vivutuksesta uutisoi Helsingin Sanomat verkossa 24.3.2014:

    Soini yritti kammeta pienempiä puolueita ulos tiedotustilaisuudesta – pääsivät lopulta jakkaroille

    _
    Perussuomalaisten puheenjohtajalla, joka luopui äänestäjiltä saadulla äänivyöryllä ansaitsemastaan valtiovarainministeri vaativasta salkusta, on erittäin näkyvä osuus nykyiseen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen. Timo ”Hillotolppa” Soini piti tiedotustilaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen tilaaja-tuottaja-yksityistämismallistaan 23.3.2014.

    VAIHE 1: Timo Soini kompastui kunnalliseen itsehallintoon.

    — Soini: Perustuslaki pitää muuttaa.

    VAIHE 2: Timo Soini tarvitsee sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämiseensä perustuslaissa säädetyn verotusoikeuden ja itsehallinnon ottamisen pois kustannustehokkaalta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä, kuntayhtymä-Eksotelta. Perustuslaillinen verotusoikeudellinen, kansanvalta, aito itsehallinto Eksote saavutti kolmessa vuodessa perustamisensa jälkeen tuottavuustason, joka riittää kestävyysvajeen 3 miljardin euron vuosisäästöön.

    Timo Soini ei pääse valtion rahoittamalla yksityistämisellä koskaan Eksoten kustannustehokkuuteen, vaan pilaten populistisesti.

    VAIHE 3: Koska Soinin yksityistäminen, valtion rahoittama sote on proffien kataistrooffi, niin valtion rahoittamasta yhdenvertaisuutta ja kansanvaltaa heikentävästä Soinin sotesta, valtion rahoituksesta, on siirryttävä kunnallisen itsehallinnon. ULJAASEEN verotusoikeudelliseen 20 ”Eksoten” malliin lakisääteisten, perustuslaillisten sairaanhoitopiirien vankalta, kustannustehokkaalta perustalta.

    PALVELUTASOON EI TARVITSE PUUTTUA

    Kestävyysvaje tulee kuntoon kolmessa vuodessa, eli vuonna 20121 — heti kun Eksote-teho tai parempi on kaikissa 20 sairaanhoitopiirissä.

    _
    Luottoluokittajille Moody´s, Fitch ja Standard & Poor´s

    Soinin valtion rahoituksen vaativasta yksityistämisestä heti 20 vapaaehtoisen Eksoten kustannustehokkuus:

    Suomen kuntatalous säästää vuodesta 2021 lähtien 3 miljardia euroa vuosibudjeteissaan. Kustannusten nousunopeus taittuu 2,4 prosentista 0,9 prosenttiin. Siitä huolimatta, että Timo Soini luopui valtiovarainministerin loistavasta salkusta.

    Suomen maaseutukunnat kiittävät

    PS

    Timo Soini: Perustuslakia on muutettava.

    Kauko Heuru vastaa

    Aamulehti verkossa 10.9.2016

    Kuntien on turha pyydellä maksua omaisuudesta sote-uudistuksessa — ”Veronmaksajan omaisuutta”

    [Kunnallisen itsehallinnon ja kunta–valtio-suhteen asiantuntijan] ”Kauko Heurun mielestä uudistus on paitsi suuri, myös uhkarohkea.

    Jo se, että kunnallishallinnolta otetaan sote-uudistuksessa lähes kaksi kolmasosaa sen alkuperäisistä tehtävistä, nirhaisee kunnallisen itsehallinnon perustuslaillista asemaa ja perustuslainsuojaa.”

  2. Olen ollut politiikassa mukana 16 vuotta liki joka portaat kunnallisella tasolla on koluttu. Kuulutus .Terveyden hoito . Sosiaaliset edut melkein kaikkialla ovat todellisuudessa kunta tasolla uusittu likimain läpikotaisin .Samoin suurin osa rakennuskannasta .Velkamme on kasvanut 1800markasta –4500€.eli olemme investoineet tulevaisuuteen. Se vaan on valitettavaa että velalla. Sitähän kierrettä olemme katkaisemassa. Äänestäessäni olen tässä ollut mukana. Ei kait kukaan kuvittele että siitä pääsee kolhuitta . Varsinkaan kun emme ole satsanneet teollisuutemme ja työn kannattavuuden .Tosi -asiassa tällä samalla aikajaksolla on markka noussut euroksi. Eli aikamoinen inflaatio. Kaikki satsattu tähän hienoon elämään, tuottamattomaan työhön. Matkailuun ja muuhun hauskan pitoon. Nyt on tullut maksun aika. Mutta kuitenkin leikkaukset olisi tehtävä siten ettei palton leikkausta tarvisi toiseen päähän jatkaa. Tehokkuuteen tässä pyritään .Toivottavasti palkan korotusten sian olisimmeko valmiita jakamaan tasa-arvoa. Muistaen että 150,000 yliopistokoulutuksen saanutta ihmistä on odottamassa työmarkkinoille jalkautumista.Samaan aikaan keskipalkkaisesta työväestä joillakin tuotannollisilla aloilla on työvoima pulaa. Toivottavasti nämä asiat kohtaavat. Tuolla taustalla eduskunta mölöttää joka paikkaan lisää rahaa. Taitaa olla vaihto ehto butjetointi menossa Paha olo tulee.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*