Pysyvä hoitosuhde ei toteudu lähimainkaan kaikkien pitkäaikaissairauksia sairastavien kohdalla. (Kuva: Ville Miettinen)

Joka neljäs pitkäaikaissairas on tyytymätön pysyvän hoitosuhteen puuttumisen takia ja joka viidettä häiritsee sairauden seurannan hajanaisuus tai jopa puuttuminen, käy ilmi selvityksestä jossa kartoitettiin pitkäaikaissairauksia sairastavien toiveita terveydenhuollolle. Selvitys julkaistiin 11.3.2016 ja luovutettiin kansanedustaja Annika Saarikolle, kesk..

Pitkäaikaissairaista yli puolet (52 %) haluaisi itse valita palveluntarjoajan ja vain pieni osa vastustaa valinnanvapauden lisäämistä (6 %). Valinnanvapauden lisäämisessäkin keskeisenä on pysyvän hoitosuhteen puute, joka on yli puolella (52 %) tärkeimpänä syynä valinnanvapauden lisäämiselle.

– Pysyvä hoitosuhde on usein keskeisessä asemassa pitkäaikaissairaiden hoidossa. Nyt se on valitettavan usealle tavoittamaton haave, SOSTEn johtaja Panu Laturi huomauttaa.

Laturi pitää tilannetta terveydenhuollon tulevaisuuden taloudellisten haasteiden kannalta kestämättömänä.

– Suorista kustannuksista valtaosan (75 %) arvioidaan aiheutuvan pitkäaikaissairauksista. Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä on rakentunut pääosin akuuttien sairaustapahtumien poishoitoon eikä vastaa kroonisten sairauksien toistuvaan ja jatkuvaan hoidon ja hoivan tarpeeseen.

– Tämä järjestelmän kohtaanto-ongelma ja heikosti hoidettu prosessiajattelu näkyvät myös kyselyn tuloksissa. Pitkäaikaissairauden seuranta ja hoito toteutetaan pääasiallisesti perusterveydenhuollossa, joten kyselyyn vastanneet ottavat ensisijaisesti yhteyttä terveyskeskukseen ja käyttävät paljon sen palveluita, Laturi muistuttaa.

– Samalla pitkäaikaissairauden hoitamiseen tarvittavan osaamisen tai asiantuntemuksen ei koeta olevan riittävällä tasolla terveyskeskuksissa”.

Se tunne kun saa diagnoosin -selvitykseen vastasi 1 059 pitkäaikaissairautta sairastavaa ympäri Suomen. Kyselyn toteuttamiseen osallistui yhdeksän potilasjärjestöä. Selvitys on osa Kestävän Terveydenhuollon -hanketta, jossa ovat mukana SOSTE, Finanssialan Keskusliitto, Lääkäriliitto, Sitra, Tehy, YTHS ja AbbVie.

Lue selvitys SOSTEn verkkosivuilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*