Siun sotessa on mukana 14 kuntaa.

Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi ovat päättäneet perustaa uuden sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan kuntayhtymän. Kunnat tekivät päätöksensä 26.10.2015 pidetyissä valtuuston kokouksissa.

Siun sote -nimellä valmistelun aikana tunnettu kuntayhtymä yhdistää kaikkien mukana olevien kuntien perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelut sekä Pohjois-Karjalan keskussairaalan ja kehitysvammaisten erityishuollon palvelut samaan organisaatioon.

Uusi kuntayhtymä aloittaa toimintansa vuonna 2017. Vakituisia työntekijöitä sillä on yli 6 000 ja se tuottaa sote-palveluja alueen noin 170 000 asukkaalle.

Siun sotea on valmisteltu noin vuoden ajan linjassa valtakunnan sote-uudistuksen tavoitteiden kanssa, ja sen perussopimuksessa on otettu huomioon tulevat lakimuutokset.

Alueellisen ratkaisun keskeisimpänä tavoitteena on turvata lähipalvelut ja osaaminen alueen kunnissa, asukaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti.

Siun sotea on rakennettu yhteistuumin ja omin voimin. Palvelujen kehittämisessä on ollut mukana satoja sote-alan ammattilaisia kaikista alueen kunnista. Mallin kehittämistä on kehunut mm. perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk.,

Siun sote on myös mukana pilotoimassa valtakunnallisia palvelukokonaisuuspaketteja yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Sitran kanssa.

Palvelutoimintaa tukevaa hallintoa alkaa valmistella väliaikainen valmistelutiimi. Kunnat valitsevat 15. joulukuuta mennessä uuden kuntayhtymän valtuuston, joka aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hieno alku ja kaippa siihen liittyy muita ympäristökuntia myös. 170.000 asukasta on mielestäni hyvä alku mutta liian pieni lopulliseksi ratkaisuksi. Mielenkiinnolla odotan jatkoa.

  2. Hienoa toimintaa! Viety asioita eteenpäin tulevan sote-uudistuksen hengessä, jäämättä odottamaan valtakunnallisia päätöksiä. Kuntien yhä tiukentuvan talouden näkökulmasta toivoisin, että myös täällä Varsinais-Suomessa päästäisiin eteenpäin jo ennen ison sote uudistuksen toteutumista.

  3. Haminan kannalta naimakauppa Etelä-Karjalan kanssa tuntuisi luontevimmalta. Päijät-Hämeeseen en lähtisi.
    Siihen kuuluisi Lpr, Imatran seutu, Hamina, Virojoki, Miehikkälä, Kotka ja Kouvola ympäristöineen. Tarvitsemme alueelle kaksi päivystävää erikoissairaalaa 24/7 ja ne olisivat Lappeenrannan keskussairaala ja Kotkan keskussairaala. Haminan suunnalta hoitoketju toimisi seuraavasti: Lääkärin lähete Kotkan keskussairaalaan erikoissairaanhoitoon ja sieltä lähete vaativaan erikoissairaanhoitoon HUS:iin. Tämä on toiminut erinomaisesti sekä liikenneyhteydet erinomaiset. Kaikkiin muihin ilmansuuntiin liikenneyhteydet ja tiestö hankalat. Katsomme, että olemme Etelä-Suomea ja pussinperä täällä Kaakossa moottoritien päässä. Tarvitsemme myös synnytykset molemmissa 24/7 päivystävissä sairaaloissa Kotka Carea n. 1700 synnytystä vuodessa. LPR:ään on matkaa noin 100 km ja se on näillä leveysasteilla liikaa. Bussipysäkkisynnytykset tulisivat lisääntymään ja ambulanssiralli. Turvallisuuskin on hyvin tärkeä.

  4. Toisena vaihtoehtona on ilman muuta Uudenmaan suunta. Mukaamme on saatava myös Pyhtää. Olkoon suunt sitten mika tahansa. Kaikkiaan alle 200 000 asukkaan ryhmä on liian pieni.

  5. Eikös nyt ollakin perustamassa tulevaisuuden organisaatiota. Vanhanaikainen Shoitopiisi on aivan liian pieni tuottamaan palvelut ja ylläpitämään erikoissairaanhoidon. Joka kylään ei kannata erikoisosaamista suunnitella, ei edes päivystyksenä. Leikkattakoon Oulussa sydämmet, vaidettakoon Kuopiossa päät, Tampereella raajat ja Hesingissä ne toimet joita muualla ei osata tehdä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*