Kuva: Seppo Haavisto

Porvoon kotihoidon läntisellä alueella aloitetaan huhtikuussa työaikakokeilu, jonka tavoitteena on antaa enemmän aikaa asiakkaille, helpottaa hoitajien kiireen tunnetta ja lisätä työhyvinvointia.

Kokeilun myötä kotihoitajien työpäivät pidennetään yhdeksän tunnin mittaisiksi. Kokonaistyöaika ei kuitenkaan kasva, sillä samalla tasataan arkipäivien ja viikonloppujen henkilökuntamäärää siten, että viikonloppuina on käytössä aiempaa enemmän työvoimaa.

– Merkittävä muutos on se, että hoitajilla on jatkossa peräkkäin enintään neljä työpäivää, jonka jälkeen on vähintään kaksi vapaapäivää. Tämä toimintatapa edistää hoitajien riittävää palautumista ja helpottaa oman vapaa-ajan suunnittelua, kertoo Porvoon kotihoidon palvelupäällikkö Ansa Lindqvist-Bergheim kaupungin verkkosivuilla.

Vastaavaa toimintatapaa on kokeiltu hyvin tuloksin muun muassa Helsingin Vuosaaren kotihoidossa. Vuosaaren kokemusten mukaan työaikojen ja -vuorojen muutokset yhdessä työn tasaamisen kanssa ovat parantaneet työntekijöiden työssä jaksamista, työn hallinnan tunne on lisääntynyt ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



”Kokeilun tulokset olivat erinomaisia: henkilöstön jaksaminen parani, asiakkaiden ja henkilöstön mielestä hoidon laatu parani. Iltapäivisin ehditään käydä enemmän ulkoilemassa ja kirjastossa. Vanhusten liikunta on lisääntynyt. Asiakkaita ja töitä on yhä paljon, mutta työ rytmittyy paremmin. Ylimääräisiä ylitöitä ei ole enää tarve tehdä”, Vuosaaren kokomeuksia kahden vuoden kokeilun jälkeen kuvailtiin Helsingin kaupungin verkkosivuilla viime kesänä.

Kotihoidon arkirutiineja ja aikatauluja on organisoitu Porvoossa jo vuonna 2014 tehdyn SAKARI-kehittämishankkeen myötä. Asiakastyötä on järjestelty muun muassa siten, että kiireettömät työtehtävät, kuten suihkutukset ja lääke- ja haavahoidot, on siirretty pois ruuhkaisimmalta ajankohdalta eli aamulta. Myös työmatkoihin kuluvaa aikaa on saatu vähenemään asiakaskäyntien suunnittelun avulla. Iso osa muutosta on lisäksi ollut sijaispoolin käyttöönotto, josta on saatu sijainen myös lyhyisiin poissaoloihin.

– Näistä jo tehdyistä uudistuksista meillä on erittäin hyvät kokemukset ja olemme pystyneet lisäämään asiakkaalle annettavaa aikaa. Nyt ajankohtainen työaikakokeilu tuo meille mahdollisuuden edelleen vähentää kotihoidon kiirettä ja tukea henkilöstön jaksamista, Ansa Lindqvist-Bergheim toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*