Kuva: Ville Miettinen
Suomeen suunitellun palveluintegraatiomallin vaikutukset ovat vielä epävarmoja, asiantuntijat muistuttavat.

Integraation varaan laskeminen sote-uudistuksessa voi aiheuttaa yllätyksen, arvioivat alan asiantuntijat. Uudistuksessa pyritään vähentämään asiakkaan pomputtelua luukulta toiselle  lisäämään palvelujen laatua ja kustannustehokkuutta sovittamalla palvelut yhteen.

Hallituksen esittämässä mallissa yhteensovittaminen on maakuntien vastuulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ismo Linnosmaa kuitenkin muistutttaa, että vaikka julkinen keskustelu palveluiden integraatiosta ja sen mahdollisista vaikutuksista on ollut vilkasta, osa keskustelusta on vailla selkeitä perusteluja.

– Integraation vaikutukset hoidon laatuun ja kustannuksiin ovat epävarmoja, Linnosmaa sanoo THL:n tiedotteessa.

THL:n ja norjalaistutkijoiden tekemässä tutkimuksessa selvisi, että Norjassa peruspalvelujen ja erikoissairaanhoidon työnjaon uudistus, jossa kunnille annettiin rahoitusvastuuta asukkaidensa erikoissairaanhoidon käytöstä valtion omistamassa ja aiemmin myös kokonaan rahoittamassa erikoissairaanhoidossa, lyhensi lonkkamurtumapotilaiden leikkaushoitojaksoa, mutta hoitotulokset eivät parantuneet eivätkä kustannukset alentuneet. Potilaiden kotiutuminen jopa hieman väheni ja laitostuminen vastaavasti hieman lisääntyi.

– Syynä saattoi olla se, ettei perusterveydenhuolto ollut riittävästi varautunut siihen, että potilaat siirrettiin aiempaa nopeammin jatkohoitoon perusterveydenhuollon puolelle, THL:n tutkimusprofessori Unto Häkkinen arvioi.

Integraatiota käsitellään tänään Terveystaloustieteen päivä -tapahtumassa, jossa yksi puhujista on lontoolaisyliopisto London School of Economicsin johtaja Jose-Luis Fernandez, joka on tutkinut sosiaali- ja terveydenhuollon integraation taloudellisia vaikutuksia sekä keinoja edistää palvelujen yhteensovittamista.

– Sote-palvelujen rahoitus, sääntely ja toimintakulttuuri ovat erilaisia eri Euroopan maissa. Muun muassa tästä johtuen integraatiomalleja voi olla vaikea toteuttaa käytännössä ja mallien vaikutukset eivät välttämättä ole odotettuja. Tämä tulisi huomioida Suomessa nyt kun integraatiota pyritään edistämään sote-uudistuksessa, Fernandez sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*