Erilaisista mielenterveysongelmista kärsivien lasten ja nuorten tulee olla yhdenvertaisessa asemassa, joten takuuta tulee kehittää niin, että siitä muodostuu yksittäisiä menetelmiä laajempi kokonaisuus, Psykologiliitto tiedottaa. Kuva: Ville Miettinen

Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon.

Edellä mainittua tavoitetta kannattava Psykologiliitto tiedottaa, että terapiatakuun piiriin on nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.

– On positiivista, että näihin tarkkarajaisiin oireisiin saa takuun myötä nopeasti tukea, toteaa Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.

– Samalla on kuitenkin muistettava, että ainoastaan pieni osa lasten ja nuorten mielenterveyden oireilusta on tällaista, Lipsanen jatkaa liiton tiedotteen mukaan.

Psykologiliitto katsoo, että nyt esitetty lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä ja tervetullut lisä täydentämään nykyisiä hoitokäytäntöjä. Sen varjolla ei kuitenkaan voida vähentää muita mielenterveyspalveluja.

– Muun kuin esitetyn lasten ja nuorten terapiatakuun piirissä olevan hoidon vähentäminen olisi suora leikkaus niiltä lapsilta ja nuorilta, joiden tarpeisiin esitetty takuu ei vastaa, ja heitä on suuri enemmistö avun tarvitsijoista, Lipsanen korostaa.

Valtio rajaamassa hoitoja

Psykologiliitto pitää tärkeänä sitä, että terapiatakuun piirissä olevien hoitojen tulee perustua tutkittuun näyttöön.

Mikäli takuun piiriin tuleville hoidoille kuitenkin asetetaan lainsäädännöllä tai asetuksella liian yksityiskohtaiset kriteerit, rajaa se ulos monia hoitoja, jotka ovat esimerkiksi osa Käypä hoito -suosituksia.

Psykologiliitto muistuttaa tiedotteessa myös, että se, perustuuko jokin mielenterveyden hoitomenetelmä tutkittuun näyttöön, ei ole yksinkertainen kysymys. Liiton mukaan mielenterveys ja sen ongelmat ovat moniulotteisia, joten menetelmien valinnassa tulisi huomioida tarkasti koko psykologiatieteen anti.

Hallituksen esityksen mukaan päätöksen siitä, mitä hoitomenetelmiä lasten ja nuorten terapiatakuun piiriin hyvinvointialueilla tulee, tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueet.

Menetelmien valintaa kuitenkin ohjattaisiin valtakunnallisilla linjauksilla, tiedotteessa kerrotaan.

– Mikäli alueiden kädet käytännössä sidotaan valtakunnallisella ohjauksella, niin että alueiden asiantuntijat eivät pääse menetelmien valintaan vaikuttamaan tai resursseja ei ole riittävästi laaja-alaiseen palveluvalikkoon, ei kyse ole aidosta alan asiantuntijan tekemästä valinnasta.

Työn jatkuttava

Lisäksi liitto vaatii tiedotteessaan, että mielenterveyden palveluiden kehitystyötä onkin jatkettava.

– Erilaisista mielenterveysongelmista kärsivien lasten ja nuorten tulee olla yhdenvertaisessa asemassa, joten takuuta tulee kehittää niin, että siitä muodostuu yksittäisiä menetelmiä laajempi kokonaisuus.

Samalla on syytä valmistella takuun laajentamista lapsista ja nuorista koko väestöön, Lipsanen tähdentää.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*