Koukkuniemen vanhainkodin riksapyörät otettiin käyttöön kesällä 2015. Kuva pilottihankkeen avajaisista. (Kuva: Tiina Puputti)

Yhä useampi kunta mahdollistaa ikäihmisilleen polkupyörän kyydistä nauttimisen.

Ketjureaktio on alkanut sen jälkeen, kun Tampere pilotoi viime vuonna Pyörällä kaiken ikää -hankkeen ja koki sen erinomaiseksi.

– Mäntyharju tuli juuri mukaan. Turussa on side by side –pyörät, lisäksi pyöriä on tulossa Hollolaan, Vantaalle, Rovaniemelle, Kajaaniin, Kotkaan, luettelee Pyörällä kaiken ikää -toiminnan projektipäällikkö Mira Kokko Pyöräliitosta.

Käytännössä kyse on kansalaistoiminnasta, jossa pyöräkyydistä nauttiminen tehdään mahdolliseksi vanhuksille ja liikuntarajoitteisille, jotka eivät itse pysty polkemaan. Pyörillä mennään virkistysmielessä ulos, torikahville ja kaveriseuraan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunta tai kaupunki hankkii pyörän, Pyöräliitto etsii vapaaehtoiset, joista koulutetaan pyöräluotseja, vanhuksen kanssa pyöräileviä henkilöitä.

Riksat ajossa
aamusta iltaan

Koukkuniemen vanhainkoti Tampereella on edelläkävijä toiminnassa. Se sai kesällä 2015 kaksi riksapyörää käyttöönsä.

Kokemukset olivat niin hyviä, että keväällä 2016 hankittiin lisää pyöriä ja Tampereen Polkupyöräilijät osallistui kouluttamiseen, jossa vanhainkodin henkilökunnasta koulittiin pyöräkapteeneja, jotka voivat kouluttaa muuta henkilökuntaa pyörätoimintaan.

– Kapteenit ja aktiiviset henkilöt ovat usein fysioterapeutteja, ja kapteeneilla vahva henkilökohtainen suhde pyöräilyyn, joten toiminta on luontevaa, kertoo Koukkuniemen vanhainkodin kehittämispäällikkö Marjut Lindell.

Kun henkilökunta on havainnut pyörähetkien virkistävän voiman niin asukkaille kuin työntekijöille, innostus on levinnyt.

– Riksat ovat käytössä aamusta iltaan, Lindell kuvailee.

– Henkilökunnan näkökulmasta tämä on laatuaikaa asukkaan kanssa. Ja työhyvinvoinnin kannalta on mahtava ratkaisu päästä myös raittiiseen ilmaan.

Fillarivanhusta on
helppo lähestyä

Pyöräliiton Mira Kokon mukaan polkupyörä on niin kiinnostava kulkuväline, että sellaisella liikkuva iäkäs tai liikuntarajoitteinen on helposti lähestyttävä juttukaveri kaupungilla.

– Kokemukset ovat olleet sellaisia että ihanaa kun ihmiset tulevat lähelle ja juttelemaan ja kyselevät että minkäslainen kulkuväline tämä on.

– Se onkin ollut punainen lanka: päästään apuvälineestä ja sen aiheuttamasta pelosta eroon. Pyörän kautta pääset yhteisöön täysivaltaisena jäsenenä etkä vain liikuntarajoitteisena, Mira Kokko painottaa.

Polkupyöräilyn suosio kasvaa, eikä vuodenaikaa tai säätä koeta esteeksi. Tämä koskee myös vanhuksien pyöräkyytejä. Sähköavusteisilla riksapyörillä on poljettu sateessakin. Virkistävä vaikutus on joskus korvin kuultavissa.

– Aika usein kuulee, että vanhat rouvat innostuvat laulamaan, kertoo Marjut Lindell.

Tampereen Pyörällä kaiken ikää -pilotin loppuraportti

Pyörällä kaiken ikää -hankkeen kotisivut

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*