Hoidosta ja hoivasta olisi löydettävissä suurimmat säästöt Sitran mukaan.

Sitra löysi sote-palveluista jopa 1,1 miljardin euron hyödyntämättömän säästöpotentiaalin. Sitran tuoreessa selvityksessä ynnäillyt säästöt toteutuisivat, jos sote-palveluita keskimääräistä kalliimmalla tuottavat alueet pystyisivät pienentämään menot valtakunnan keskiarvotasolle.

Eniten säästöjä olisi löydettävissä hoito- ja hoivasektorilta, jossa säästöpotentiaalista on selvityksen mukaan 26 prosenttia. Erikoissairaanhoidon taloudellinen potentiaalia olisi 22 prosenttia. Sitran teettämässä ja Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharjun ohjaamassa tuoreessa selvityksessä ei säästöpotentiaalia laskettu alueille, joilla palvelut tuotetaan jo tällä hetkellä alle maan keskiarvotason.

-Läpinäkyvyyden kautta ja eri toimijoita vertailemalla verovaroja voidaan käyttää tehokkaasti. Tämä selvitys osoittaa, että läpinäkyvyys tekee järjestelmästä ohjattavan, jolloin palveluita voidaan kehittää, Sitran Antti Kivelä arvioi.

Sitran selvityksessä säästöpotentiaali on etsitty vertaamalla alueiden havaittuja kustannustasoja keskenään palvelumuodoittain. Jokaiselle kunnalle on määritetty oma tavoitetaso. Kuntien sote-kustannusten tavoitetaso määrittyi sitä korkeammaksi mitä korkeampi oli sairastavuus ja väestön keski-ikä.

Avainasemassa säästöjen hyödyntämisessä on Sitran esittämä palvelupaketteihin perustuva sote-rahoitusmalli. Sitran mukaan selvitys säästöpotentiaalista osoittaa, että kustannuksia on syytä tarkastella palvelualoittain, koska säästömahdollisuudet eri palveluissa vaihtelevat huomattavasti.

Säästöpotentiaalia etsittäessä sote-palvelut paketoitiin 15 eri palvelupaketissa, joiden kustannuksia vertailtiin keskenään.

 

Sitran tiedote

Selvityksen esittely

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaikki mahdolliset sote-mittarit kehiin… lisätään hallitusti kilpailua … ja mikä parasta, otetaan laadunhallinta ohjausvälineeksi. Valtion tasoinen poliittinen ohjaus jäähypenkille ja kuntien asiantuntemus etusijalle! Toki valtion koordinointia tarvitaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*