Sitran johtajan Antti Kivelän mukaan sote-palvelujen rahoitusjärjestelmästä tulee tehdä kokonaisuudessaan läpinäkyvä ja koko sote-järjestelmästä sellainen, että se on ohjattavissa tietoon perustuvilla päätöksillä.

Rahoitus tulee Kivelän mukaan järjestää valtiovetoisesti niin, että rahojen kohdentamisessa itsehallintoalueille käytetään tarvepohjaisuuteen perustuvaa indeksiä.

– Asiakkaiden kannalta parhaaseen lopputulokseen päästään, kun järjestelmästä tehdään kokonaisuudessaan läpinäkyvä ja ohjattava. Järjestelmässä on myös oltava kannustimet sekä palvelujen järjestäjille että niiden tuottajille kehittää palveluista vaikuttavia ja kustannustehokkaita, Kivelä Sitrasta sanoo.

Sitran mukaan tavoitteiden saavuttamiseksi sote-palveluista sopimisen sekä niiden kustannusten ja tulosten raportoinnin välineiksi tulee ottaa palvelupaketit, joilla kansallisesta järjestelmästä tehdään läpinäkyvä ja palveluista keskenään vertailtavia.

Käytännössä raha liikkuisi järjestelmässä niin, että valtiolta raha ohjattaisiin yhtä kanavaa pitkin palvelujen järjestämisestä vastaaville itsehallintoalueille tarvepohjaisuuteen perustuvan indeksin mukaan, ja järjestäjä sopisi palveluista ja niiden hinnasta palveluntuottajien kanssa palvelupakettien avulla. Rahaliikenteen ja raportoinnin operaattorina toimisi Kela. Rahoitusmalli tuottaisi uutta tietoa järjestelmän toiminnasta ja kustannuksista.

Sitra on kuluneen vuoden aikana tehnyt yhteistyökumppaniensa kanssa sote-palvelujen rahoitusta ja hoitoketjuja tarkastelleita tutkimuksia muun muassa Tampereella, Keski-Suomessa, Kainuussa ja Oulussa.

– Tutkimustulosten pääviestit ovat selvät: nykyjärjestelmän pirstaleisuus ja kustannusten näkymättömyys aiheuttavat turhia kustannuksia ja heikentävät palvelujen laatua. Tutkimuksista käy myös ilmi, kuinka tärkeä sosiaali- ja terveyspalvelujen toiminnallinen integraatio on asiakkaiden kannalta. Organisaatiotason integraatio taas ei kaikilta osin ole välttämätön, Kivelä toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Mitä perustuslaki tarkoittaa itsehallinnolla? Sote ja perustuslakivaliokunta. sanoo:

    Näyttää siltä, että valtiorahoitteisessa sotessa Kainuun sote menettää itsehallinnon – rahoittaja-järjestäjän perustuslaillisen aseman.

    Edes suoralla vaalilla valittu valtuusto ei tee Kainuusta tosiasiallisesti itsehallinnollista, kun valtio on tosiasiallisesti sekä rahoittaja että järjestäjä. Kainuu on silloin vain tuottaja, mutta itsehallintoa sillä ei enää ole, kuten on nyt.

    Rahoittaja, budjetoi ja järjestää. Vice versa: järjestäjä rahoittaa ja budjetoi.

  2. ”Viime e4itienpe4ive4ne4 tasavallan psetidenrti Tarja Halonen jakoi 37 e4idille Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena e4itiyden ansioistaan.Toissape4ive4ne4 peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson palkitsi kolme ise4e4 Vuoden Ise4- tittelille4. Lise4ksi jaettiin yksi kunniamaininta.- Te4me4 kertoo minun mieleste4ni taas kerran siite4, miten virallinen Suomi vai mike4 se on, arvostaa vanhemmuuden. Tavallisille maanmatosille, meille kansalaisille, ilmoitetaan monella eri tavalla, ette4 mike4 ne4iden suhde on julkisen vallan silmisse4, puuskahtaa kirjailija ja lapsiasiamiehene4kin tyf6skennellyt ex-poliitikko Ralf Sund.”Mahtavaa!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*