Kuva: Pixabay
Kukkaroa on kiristetty voimakkaasti useissa sote-kuntayhtymissä viime aikoina.

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaavan Siun sote -kuntayhtymän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena noin 60 henkilön työ- tai virkasuhde on päättymässä irtisanomiseen. Kuntayhtymän mukaan heistä osalle voidaan tarjotaan muuta työtä organisaatiossa.

Siun soten mukaan neuvotteluissa saavutettiin 20 miljoonan euron säästötavoite. Tästä 37 prosenttia saavutettiin henkilöstökulujen vähentämisestä. Irtisanomisten lisäksi noin 50 tehtävää tai virkaa poistuu eläköitymisen myötä ja määräaikaisen työvoiman käyttö vähenee 40 työntekijällä. Irtisanomiset kohdistuvat pääosin muuhun kuin välitöntä asiakas- ja potilastyötä tekevään henkilöstöön.

– Yhteistoimintaneuvottelut ovat raskas prosessi ja aina toivoisi, ettei irtisanomisiin tarvitsisi lähteä.  Tyytyväinen olen siihen, että lomautuksilta vältyttiin ja henkilöstösäästöjen tarve jäi arvioitua pienemmäksi, Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen sanoo tiedotteessa.

Siun sotessa on edessä laajat muutokset toiminnan järjestämisessä neuvotteluissa sovittujen toimenpiteiden vuoksi. Yt-neuvottelujen taustalla oli omistajakuntien Siun sotelle määrittelemä tämän vuoden talousraami, joka edellyttää käytännössä kulujen kasvun pysäyttämistä.

Pirskasen mukaan juustohöylääminen tai kustannusten siirtäminen tuleville vuosille eivät ratkaise sote-kustannusten rahoitusongelman ydintä.

– Siksi neuvottelujen lopputulos tarkoittaa myös rakenteellisia muutoksia, esimerkiksi toimitilojen käytön tehostamista, organisaation keventämistä sekä valtuustossa hyväksytyn palvelutuotantosuunnitelman ripeää toteuttamista.

Marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat kuntayhtymän koko noin 8 000 hengen henkilöstöä, pelastuslaitos mukaan lukien. Neuvottelutuloksen hyväksymisestä päättää kuntayhtymän hallitus kokouksessaan 31. tammikuuta.

Aiheesta aiemmin: Siun sote aloittaa laajat yt-neuvottelut – ”Milloin valtiovalta herää?”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Siun sote, Eksote, Kainuu, Varsinais-Suomi. Karisma karisee. Samalla karisee sote-uskottavuus. Kaikki ei näytä menevän kuvitellulla tavalla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä