(Kuva: Päivi Karjalainen)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluevaltuusto perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään aluehallituksen puheenjohtajiston epäluottamusta ja mahdollista puheenjohtajiston erottamista.

Tilapäisen valiokunnan perustamiseen päädyttiin äänestämiseen jälkeen äänin 37–21 ja yksi tyhjä. Manolis Huuki ilmoitti jättävänsä eriävän mielipiteen.

Tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta äänestivät: Magnus Björkgren (r.), Mats Brandt (r.) , Emma Haapasaari (sd), Tapani Hankaniemi (kesk.), Reetta Hjelm (kesk.), Tiina Isotalus (sd.), Pasi Kanniainen (kesk.), Pekka Kauppi (kok.), Hannu Kippo (kd.), Toni Korkiala (kesk.), Kai-Eerik Känsälä (kesk.), Mauri Lahti (sd.), Veikko Laitila (kesk.), Pia Leinonen (vas.), Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.), Mika Lintilä (kesk.), Margita Lukkarinen (r.), Helinä Marjamaa (kok.), Tapio Pajunpää (kesk.), Anneli Palosaari (kesk.), Tapio Peltokangas (kesk.), Maija-Liisa Pulkkinen (kesk.),  Jaana Puumala (vas.), Sakari Ruisaho (sd.), Antti Saari (kesk.), Laura Sahlgren (vihr.), Mauri Salo (kd.), Hans Snellman (r.), Marja Tiala (kesk.), Jussi Torppa (kesk.), Anja Törmä (kesk.), Pirjo Urpilainen (sd.), Janne Ilola (sd.), Linda Boberg-Santala (sd.), Paula Henriksen (sd.), Jukka Ylikarjula (kesk.) ja Jaana Pikkarainen-Haapasaari (sd.).

Tomi Kivelän esitystä jättää tilapäinen valiokunta perustamatta kannattivat: Hanna-Lea Ahlskog(kd.), Pentti Haimakainen (kok.), Reino Herlevi (kesk.), Erkki Huuki, Matti Kalliokoski (ps.), Tomi Kivelä (ps.), Ville Leppälä (ps.), Anna Nurmi-Lehto (kok.), Piia Rautiola (kesk.), Timo Sillanpää (ps.), Asko Syrjälä (kesk.), Marlén Timonen (r.), Ilpo Åivo (s.), Niina Hotakainen, Sanna-Kaisa Göös,  Merja Kivelä, Sirkka Juusela-Pekkarinen, Ulpu Keränen, Manolis Huuki (ps.), Virpi Ali-Haapala (kd.), Linda Haggström (vkk).

Faisa Egge (vihr.) äänesti tyhjää.        

Ensimmäisen äänestyksen jälkeen käsiteltiin tilapäiseen valiokuntaan valittavia jäseniä.

Pasi Kanniainen (kesk.) esitti valtuustoryhmien päättämät seitsemän valiokunnan jäsentä ja henkilökohtaiset varajäsenet. Esityksen mukaan Kanniainen toimisi tilapäisen valiokunnan puheenjohtajana

Pentti Haimakainen esitti tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaksi perussuomalaisten Timo Sillanpäätä, mistä virisi värikäs keskustelu.

Alkuperäisestä jäsenesityksestä ja Haimakaisen esityksestä äänestettiin ja alkuperäinen esitys Pasi Kanniaisen puheenjohtajuudesta voitti äänin 44–13 ja yksi tyhjä ääni.

Tilapäisen valiokunnan jäseniksi valittiin siis ryhmäpuheenjohtajien esityksen mukaan Pasi Kanniainen (kesk.) pj. varajäsen Antti J Saari (kesk.), Anja Törmä (kesk.) varajäsen Faisa Egge (vihr), Risto Koljonen vpj. (sd.) varajäsen (Tiina Isotalus (sd.), Pekka Kauppi (kok.) varajäsen Helinä Marjamaa (kok.), Timo Sillanpää (ps.) varajäsen Matti Kalliokoski (ps.), Margita Lukkarine (r.) varajäsen Hans Snellman (r.), Virpi Ali-Haapala (kd.) varajäsen Jaana Puumala (vas.).

Päätösesityksen kohta 2C valiokunnan työskentelyssä noudatetaan soveltuvin osin hyvinvointialueen hallintosäännön määräyksiä ja että asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja että valiokunta voi ottaa itselleen sihteerin, hyväksyttiin esityksen mukaan.

Vilkas keskustelu kesti tunnin

Ennen ensimmäistä äänestystä valtuusto kävi noin tunnin mittaisen keskustelun tilapäisen valiokunnan perustamisesta.

Alla valtuutettujen käyttämiä puheenvuoroja osin referoituna.

Tomi Kivelä (ps.):

– Koko prosessista tulee mieleen teloitusryhmä. Ollaan teloittamassa aluehallituksen puheenjohtajaa. Esitän ettei perusteta tilapäistä valiokuntaa.

Anna Nurmi-Lehto (kok.):

– Kannatan Kivelän esitystä.

Manolis Huuki (ps.):

– Itse koen, että meidän pitää yhtenäisenä joukkona, valtuustona, mennä eteenpäin. Perussuomalaiset ei halua puuttua muiden ryhmien sisäisiin asioihin. Uudet aluevaalit tulee vuoden päästä, niin äänestäjät voivat päättää puheenjohtajien luottamuksen. Kannatan esitystä Kivelän.

Mauri Lahti (sd.):

– Tämä on saanut yllättävän suuret mittasuhteet. Pääpaikallislehtikin on ruokkinut ihan tarpeettomasti. Vaaleilla valitaan kaikki edustajat ja paikat jaetaan sen mukaan. Vain paikat jaetaan, sen jälkeen poliittiset ryhmät valitsema henkilöt paikkoihin. Tämä on keskustan sisäinen asia.

Hanna-Lea Ahlskog (kd.):

– Asia on vaatinut valtavasti pohdintaa. Ei ole kyse 22 miljoonasta, vain siitä miten sitä olisi pitänyt käsitellä. Tilapäinen valiokunta tulee perustaa vain, jos sille on vahvat perusteet. En voi äänestää tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta vaan kannatan Tomin (Kivelän) esitystä.

Pasi Kanniainen (kesk.):

– On välttämätöntä perustaa tilapäinen valiokunta. Asia voi jäädä muuten vellomaan ja monet huhupuheet voivat jäädä vellomaan. Todella harmillista, että perussuomalaiset ovat alkaneet julkisuudessa käymään populistista keskustelua. Tilapäisen valiokunnan perustaminen on paras tae, että asia voidaan tutkia huolella. Toivon lämpimästi sitä, että emme lähde toisia valtuustoryhmiä mustamaalaamaan.

Pentti Haimakainen (kok.)

– Tarkastelen kysymystä valtuutetun vastuulta. Jos minun pitää päättä, että joku hallituksen jäsen ei nauti luottamusta, aloitteen allekirjoittajien olisi pitänyt tuoda tieto perusteista. Asia olisi pitänyt kirjoittaa auki. Näillä aloitteen tiedoilla ei ole tarpeen perustaa tilapäistä valiokuntaa, siksi kannatan Kivelän esitystä.

Haimakaisen mielestä eteenpäin on hankala katsoa, jos perustetaan raskas aikaa vievä tilapäinen valiokunta.

Ulpu Keränen (ps.):

– Meidän ydintehtävä on pelastaa Keski-Pohjanmaan maakunta ja sen palvelut. Kannatan Kivelän esitystä.

Timo Sillanpää (ps.):

– Esitän hyvän huoleni siitä, mihin käytämme aikaamme. Valtuustoa on pidetty 2023 vuoden osalta valheellisen tiedon varassa, samoin hallitus. Hallitus tarttui toimeen, kun sai tiedot asiasta. Epäluottamukseen olisi syytä, jos hallitus ei olisi puuttunut asiaan. Tilapäinen valiokunta on raskas toimielin ja siihen ei kannata kevyin perustein lähteä. En kannata sen perustamista

Tuija Leivo-Rintakorpi kannatti Pasi Kanniaisen esitystä.

Manolis Huuki:

– Jos tilapäinen valiokunta perustetaan, se on ennakkotapaus keskipohjalaisessa politiikassa.

Pasi Kanniainen (kesk.):

– Esitän, että valtuusto esittää tilapäisen valiokunnan asettamista. Lähestyn tätä erilaisesta näkökulmasta. Minusta tällä tavalla saadaan oikea tieto.

Ville Leppälä (ps.):

– Asetuin ehdolle, jotta voisin tuoda omaa hoitoalan ammattitaitoa valtuustoon. En ymmärrä miksi keskusta haluaa esittää tilapäisen valiokunnan perustamista, kun pitäisi ajaa yhteistä Soiten etua. Säästöjä ei ole tehty tänä vuonna sentin senttiä. Nyt pitää keskittyä olennaiseen eikä tällaiseen säätämiseen.

Tiina Isotalus (sd.) toi puheenvuorossaan esiin sen, ettei mielestään kuullut seminaarissa viestiä siitä, että Soitea oltaisiin yhdistämässä johonkin toiseen hyvinvointialueeseen.

Pekka Kauppi (kok.):

– Kannatan Pasi Kanniaisen esitystä. Meidänkin ryhmässä tämä on jakanut mielipiteitä. Lietsominen ja Kivelän käyttämä teloitusryhmä ilmaisu on aika mautonta, mutta sopinee populistisen ryhmän kielenkäyttöön.

Sakari Ruisaho (sd.):

– Kannatan Pasi Kanniaisen esitystä. Mistä olen huolestunut, kun olen täällä töissä. En ole kenenkään kuullut sanovan, että hallitus olisi toiminut kunniakkaasti. Keskustan esitys on tosi hyvä. Minua harmittaa suunnattomasti, että Minna (toimitusjohtaja Korkiakoski-Västi) lähti pois ja osasyyllinen löytyy hallituksen johdosta.

Marlen Timonen (r.):

– Äänestäminen on omantunnon kysymys. Kannatan perussuomalaisten esitystä.

Ilpo Åivo (ps.):

– Ehdotan suljettua lippuäänestystä.

Puheenjohtaja vastaa, että hallintosääntö ei mahdollista suljettua lippuäänestystä.

Veikko Laitila (kesk.):

–  Minäkin ajattelin lyödä yli, perussuomalaiset ministerit on Soiten suurin uhka.

Laura Sahlgren (vihr.):

– Minun epäluottamukseni herättää se, ettei epäluottamuksen saanut henkilö ei itse eroa.

Kai-Eerik Känsälä (kesk.) kannattaa tilapäisen valiokunnan perustamista. Muistuttaa, että epäluottamusta ei päätetä nyt, vaan valiokunta tutkii sen ensin.

Magnus Björkgren (r.):

– Olen huolissani ilmapiiristä ja keskustelusta ja siitä ettei jaeta tietoa.

Ennen äänestystä todettiin henkilöt (7), jotka kannattivat puheenvuoroissaan Kivelän esitystä, että valiokuntaa ei perusteta. Neljä valtuutettua kannatti puheenvuoroissaan Kanniaisen esitystä.

Puheenjohtaja Asko Syrjälä (kesk.) muistutti ennen äänestystä, että virallinen äänestystulos annetaan vasta sitten, kun pöytäkirja on tarkastettu, todennäköisesti perjantaina.

//uutista päivitetty 12.4.2024 klo 10.10 lisätty Jaana Pikkarainen-Haapasaaren (sd.) nimi valiokunnan perustamista äänestäneiden joukkoon//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*