Valtuustoaloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta oli allekirjoittanut 29 aluevaltuuston jäsentä 59 valtuutetusta. (Kuva: Päivi Karjalainen)

Eilisessä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluevaltuustossa tehtiin aloite tilapäisen valiokunnan perustamiseksi. Liki puolet valtuutetuista oli allekirjoittanut aloitteen, jonka tarkoitus on tarkastella hallituksen puheenjohtajiston toimintaa ja selvittää sen luottamusta taannoiseen hyvinvointialuejohtajan irtisanoutumiseen liittyen. Ilmaan jäi se, miten asia etenee: Aloite luettiin, keskustelua ei avattu lainkaan ja kokous loppui saman tien puheenjohtajan ilmoitukseen, ettei hän kommentoi asiaa julkisuudessa mitenkään.

Virallisesti tilapäisen valiokunnan perustaa aluevaltuusto, mutta se ei tapahtunut vielä eilisessä kokouksessa, kuten moni oletti. Juridiikan tasolla asia on yksinkertainen, kertoo Kuntaliiton johtava juristi Ida Sulin, joka vastaa kysymyksiin vain yleisellä tasolla.

– Kun aloite tehdään, se tarkoittaa, että asian täytyy edetä. Valtuusto ei voi kuitenkaan käsitellä asioita, jotka eivät ole käyneet hallituksessa. Laissa toki sanotaan, että ylimääräisiä asioita voidaan käsitellä valtuustossa, mutta se täytyisi tehdä yksimielisesti, kertoo Sulin.

Asiaan tarvitaan siis vielä hallituksen esitys valiokunnan perustamisesta. Hallituksen on siis itse esitettävä toimielimen perustamista, joka tutkii sen puheenjohtajiston toimintaa. Tätä pohtivat myös aloitteen tekijät.

– Onhan se merkillistä, mutta tällainen juridiikka asian ympärillä on, toteaa aloitteen esittänyt keskustan ryhmäpuheenjohtaja Pasi Kanniainen.

Jääviys ei ole ongelma

Kun hallitus käsittelee asiaa, pitääkö puheenjohtajiston jäävätä itsensä asian käsittelystä?

– Tällaisessa tapauksessa ei tarvitse esteellisyyttä pohtia. Hallitus käsittelee asian todella lyhyesti ja päättää esittää valtuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista, kertoo Sulin.

Aloitteessa haluttiin selvittää, nauttiiko hallituksen puheenjohtajisto luottamusta. Käytännössä puhutaan ainakin puheenjohtajan erottamisprosessista.

– Kun aloite koskee esimerkiksi kunnanhallituksen jäsenten erottamista, nämä henkilöt ovat esteellisiä asian käsittelyssä. Ohjeemme on, että kun valiokunnan asettaminenkin menee valtuuston käsittelyyn hallituksen valmistelemana, tässä tilanteessa hallituksen on asiaa enemmälti käsittelemättä syytä saattaa valtuuston päätettäväksi, asetetaanko valiokunta valmistemaan erottamista eli johtaako erottamisaloite jatkovalmisteluun, selventää Sulin yleistä menettelyä.

Entä jos hallitus ei esittäisi tilapäisen valiokunnan perustamista?

– Toki näin voi tapahtua, mutta sillä ei ole merkitystä. Kun asia on käynyt hallituksessa, valtuusto ottaa sen käsittelyyn joka tapauksessa, kuvaa Sulin asian juridista puolta.

Puolue ei ollut yksimielinen

Tilanne on myös Soiten suurimmalle poliittiselle ryhmälle keskustalle vaikea. Se äänesti jo helmikuussa omassa kokouksessa hallituksen puheenjohtajan Sari Innasen (kesk.) luottamuksesta. Epäluottamus kirjattiin numeroin 15–6, kun paikalla oli 21 keskustalaisvaltuutettua.

Maanantaina valtuustoaloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta oli allekirjoittanut 29 aluevaltuuston jäsentä, mikä täyttää vaadittavan neljänneksen määrän valtuutetuista, jotta asia tulee vireille.

Keskustan listoilla valtuustossa on 23 edustajaa.

– Kaikki keskustalaiset eivät allekirjoittaneet aloitetta, mutta mukana oli allekirjoittajia myös muista puolueista, kertoo Kanniainen.

Onko tavallista, että puolue jakautuu näinkin merkittävässä luottamuskysymyksessä? Johtava juristi Ida Sulin tuntee vain yleisen trendin.

– Mitä lähemmäs vaaleja tullaan, sitä yleisempää se on.

Enemmistö tarvitaan

Soiten aluevaltuustossa on 59 luottamushenkilöä. Siellä tarvitaan nyt enemmistön ääni tilapäisen valiokunnan etenemiseksi. Nyt aloitteen allekirjoitti 29 luottamushenkilöä, mikä ei ihan riitä.

– Asia on eri nyt, kun aloite on laitettu vireille. Kun asia päätetään valtuustossa, luulen että kaikille on parempi, että asia saadaan selvitettyä, arvioi Pasi Kanniainen.

Hän itse pitää asian selvittämistä tärkeänä Soiten toiminnan jatkon kannalta.

– On äärimmäisen tärkeää, että poliittiseen luottamukseen liittyvät asiat saadaan pois päiväjärjestyksestä.

Seuraava aluevaltuuston kokous on vasta toukokuussa, mutta kokoustahti tiivistynee asian vuoksi.

– Toiveena on, että heti pääsiäisen jälkeen voitaisiin kokoontua, että asia etenisi mahdollisimman pikaisella aikataululla mutta asiallisesti.

Outi Airola, teksti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*