Tehyn kyselyyn osallistuneista ja fyysistä väkivaltaa kokeneista vastaajista 96 prosenttia kertoo väkivallan tekijän olleen asiakas tai potilas. (Kuva: Tehy)

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy tiedotti jäseniensä tehneen näkyväksi työhön liittyvää väkivaltaa ja häirintää maanantaina.

Kampanja näkyi ja kuului työpaikoilla sekä sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Tampereella ja Kemissä sote-alan työntekijöitä saapui työpaikalle silmä mustaksi meikattuna. Musta silmä on symboli alan vaietulle väkivallalle, tiedotteessa kerrottiin.

Tehyn vuonna 2021 toteuttama laaja kysely paljasti, että 69 prosenttia vastaajista oli kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään.

Samaan aikaan 39 prosenttia kertoi, että väkivaltatilanteesta eteenpäin kertominen ei johtanut minkäänlaisiin jatkotoimiin.

– Sote-alalla koettu työpaikkaväkivalta on yhteiskuntamme vaiettu ongelma, joka on lisääntynyt vuosi vuodelta. On järkyttävää, että ihmishenkiä turvaavat ammattilaiset joutuvat pelkäämään jopa oman henkensä puolesta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvioi järjestön tiedotteessa.

– Nostamme ongelman päivänvaloon ja vaadimme työnantajilta sekä lainsäätäjiltä konkreettisia toimenpiteitä sen ratkaisemiseksi.

Väkivallan uhka on otettava tosissaan

Mustaksi meikatut silmät olivat osana kansainvälistä väkivallattomuuden päivää nyt maanantaina. Musta silmä -tempaus oli lisäksi osana laajempaa Tehyn Nyrkkisääntö-kampanjaa.

Kampanjan tavoitteena on tuoda esiin sosiaali- ja terveysalan työpaikkaväkivaltaa, jotta ongelmaa aletaan ratkoa konkreettisilla toimenpiteillä, niin työnantajien kuin lainsäätäjienkin toimesta, Tehy tiedotti.

Työpaikkaväkivaltaan perehtynyt Tehyn juristi Inka Lehtinen kertoo järjestön ajavan muutoksia rikos- ja työturvallisuuslakeihin. Päättäjien olisi toimittava ripeästi, jotta virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen laajennettu soveltamisala ulotettaisiin kaikkiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöihin, Lehtinen vaatii.

– Rikoslain lisäksi työturvallisuuslaissa on vakavia puutteita, jotka nostavat kynnystä puuttua väkivallan uhkaan, Lehtinen huomauttaa järjestön tiedotteessa.

– Nykyisellään lainsäädäntö vaatii työnantajaa puuttumaan tilanteisiin, joissa on ilmeinen väkivallan uhka. Näin muotoiltuna laki jättää tulkinnan varaa, vaikka tosiasiassa väkivallan uhkaan tulisi puuttua kaikissa tilanteissa.

Lakimuutosten lisäksi on vähintään yhtä tärkeää pystyä turvaamaan riittävät resurssit valvovalle viranomaiselle eli aluehallintovirastolle, Lehtinen jatkaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*