Omakanta on esimerkki onnistuneesta sote-ICT-ratkaisusta.

Ympäri Suomea hajallaan olevan osaamisen tehokas hyödyntäminen ja kokoaminen on avain sote-uudistuksen onnistumiseen digitaalisten palveluiden ja ICT:n näkökulmasta, arvioi Espoon kaupungin ICT-johtaja Matti Franck.

Franck korostaa, että lainsäädäntö ei ole ainoa ja tehokkain keino hyvään sote-ICT-linjaan pääsemiseksi. Ennen kaikkea tarvitaan hyviä tuotteita ja ratkaisuja

– Digitaalinen maailma ja sen uudet ratkaisut muuttuvat niin kovaa vauhtia että mikään lainsäädäntö ei pysy perässä. Lainsäädännöllä on hankala ohjata tällaista maailmaa, Franck sanoo.

Kiivaan aikataulun ja kiivaalla tahdilla muuttuvan ICT-maailman takia tulisikin lakien, asetusten ja standardien sijaan säätää lähinnä toimijoista, jotka hallitsevat arkkitehtuuria.

Franck myöntää olevansa huolestunut siitä, ymmärretäänkö todella, kuinka suuri muutos sotessa on ICT:n näkökulmasta edessä.

– Pitäisi olla paras mahdollinen osaaminen tekemässä tätä asiaa. Paras mahdollinen osaaminen on erittäin hajallaan koko maassa, Franck muistuttaa.

Tahoillaan työtä ovat itsekseen tehneet kunnat ja sairaanhoitopiirit. Kaiken hajallaan olevan osaamisen kokoaminen tehokkaasti – ja vielä kireällä aikataululla – on suuri haaste.

Franckin mielestä juuri osaamisen kokoamiseksi tulisi pikimmiten löytää toimiva keino. Yksi megaluokan keskus asiaa hoitamassa ei ole tätä päivää eikä oikea ratkaisu.

Franck muistuttaa, että erityisen tärkeää olisi hyödyntää yliopistosairaaloiden ja suurimpien kaupunkien osaamista.

– Niitä pitäisi pysytä käyttämään hyödyksi, kun muutosta tehdään ja koneistoa joskus pyöritetään ja käytetään.

Avaimia osaamisen kokoamiseen ovat Franckin mukaan verkostomaisuus ja virtuaalisuus toimintojen organisoinnissa.

– Saadaanko sellainen rakenne? Sellaista ei ole ainakaan vielä määritelty. Siitä riippuu kuinka me tässä onnistumme.

Soten tietoahallinnon yhteistyötä on kehitetty mm. alueiden ja kuntien, Kuntaliiton sekä sosiaali- ja terveysministeriön yhteisessä AKUSTI-foorumissa.

Lisää aiheesta:

Espoo sitouttaisi kaikki itsehallintoalueet yhteiseen ICT-arkkitehtuuriin

Isoille kaupungeille edustus sote-uudistuksen ICT-valmisteluun

Sote-uudistuksen vaikutukset ja odotukset sote-ICT:lle (Tuomas Pöystin slideshow 22.10.2015)

Mitä tapahtuu digitalisaatiolle, tietohallinnolle ja ICT:lle? (Materiaali tietohallinnon kuulemisesta, VM/STM 4.12.2015)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*