Sote-uudistuksen perustuslaillisuudesta on keskusteltu paljon, sanoo Juha Rehula. Kuva hallituksen sote- ja valinnanvapausinfosta joulukuussa. (Kuva: VN/ Lauri Heikkinen)

Sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., että alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti nostivat esiin sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät perustuslakikysymykset puhuessaan sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivillä.

Pöysti totesi, että perustuslakikysymykset yhdenvertaisuudesta tarkoittavat paitsi palvelujen saatavuutta myös sisältöä.

Erityisesti yhdenvertaisuuden toteutumiseen palvelujen sisällössä on Pöystin mukaan kiinnitetävä huomiota.

Maakunnissa etäisyydet vaihtelevat, mikä myös vaikuttaa yhdenvertaisuuteen. Pöystin mukaan apteekkiverkon hyödyntämisen ja mobiilipalvelut ovat välineitä pitkien etäisyyksien aiheuttamiin ongelmiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sote-kustannusten kasvun leikkaamisessa hän muistutti digitalisaation ja hyvien käytäntöjen käyttöönotosta.

Pöysti puhu myös sosaalipalvelujen saamasta terveyspalveluja vähäisemmästä huomiosta sote- keskustelussa. Hän katsoi, että siihenkin on kiinnitettävä huomiota.

Maakunnat kuntaperhettä

Maakunnat katsotaan kuuluvaksi kuntaperheeseen, painotti VM:n maakuntauudistuksenmuutosjohtaja Pauli Harju. Hän perusteli sitä muun muassa työmarkkina-asioilla sekä Kevan, Kuntarahoituksen ja Kuntaliiton mukanaololla.

Hänen mukaansa yhdistävä tekijä on myös se, että molemmat ovat myös monialaista toimintaa. Molemmat myös palvelevat samoja ihmisiä.

Harju muistutti yhdistävänä tekijänä, että maakunnilla ja kunnilla on runsaasti yhteistä toiminnallista rajapintaa. Sitä on ihmisten hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä, alueidenkäytössä.

Myös tukipalvelujen roolia hän korosti.

Yhteistyösuhde ratkaisee

Erityisen tärkeänä Harju piti hyvää yhteistyötä ja sujuvaa työnjakoa maakuntien ja kuntien välillä.

Myös Pirkanmaan muutosjohtaja Kari Hakari näki riskin, että syntyy kaksi rinnakkaista julkishallinnon toimijaa, jotka kumpikin toimii omassa siilossaan. Hän huomautti, että rajoja on jo nykyisinkin kuntien sisällä.

–  On nytkin aika vahva raja kirjaston ja terveyskeskuksen välillä, hän huomautti.

Tavoitteeksi rajojen purkamiseksi hän asetti yleisen avoimuuden hallinnon sisällä.

Sekä Harju että Hakari pitivät tärkeänä, että yhteistyö perustuu yhteisiin näkemyksiin, molemmat kavahtivat yhteistyön muotojen säätämistä lainsäädännöllä.

Neuvottelupäiville tänään ja keskiviikkona osallistuu noin 250 kuntien yhteistoiminta-alueiden sote-palvelujen johtavaa viranhaltijaa. Päivät järjestävät yhteistyössä Kuntaliitto, STM, THL ja Huoltajasäätiö.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyviä havaintoja.

    Sekä kunnat, että maakunnat on perustettu / perustetaan samalla kuntalaisiin tukeutuvalla perustuslain pykälällä, joskin eri momentilla. Vaikka joitain rajoja jää, niin kymmeniä poistuu. Vuoden jälkeen oleellista on asioiden yhdessä tekeminen ja melko paljon vähemmän yhteistyön tekeminen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*