Yliopistollisten keskussairaaloiden ympärille ei tule uutta hallintoporrasta. (Kuva Ville Miettinen)

Hallituksen sote-tiedotustilaisuudessa tuli jotain uusia konkreettisia asioita, mutta mitään selkeää uutta valmista vaihetta on vaikea hahmottaa. Hallituksen ulostuloa sote-uudistuksen etenemisestä on kovasti odotettu.

Sekä misterien puheissa että vastauksissa kysymyksiin viitattiin toistuvasti tulevaan valmisteluun. Yleinen viesti oli, että on tehty linjauksia, joiden perusteella jatkovalmistelussa edetään. Linjaukset ovat kuitenkin aika yleisellä tasolla.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, ps., pitikin positiivisena sitä, että linjauksissa on liikkumavaraa, joka mahdollistaa hyvän valmistelun.

Mutta konkreettiskin on. Esimerkiksi pelastusaluitten määrä rajataan viiteen. Pääkaupunkiseutu saa mahdollisuuden kehittää oman mallinsa.

Työvoimahallinnossa suunnitellaan järjestäjä-tuottaja-mallia, jossa esimerkiksi kunnat voisivat tuottaa työllistämispalveluja.

Peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., sanoi suoraan, että maakuntaveroa ei tule ainakaan tällä vaalikaudella eikä tämä hallitus tee siitä myöhemminkään esitystä. Rahoitus tapahtuu valtion kautta, mikä edellyttää jatkovalmistelua tuloverotuksessa.

Kenenkään veroprogressio ei tämän takia nouse, hallitus lupaa.

Maakuntien tulevia tehtäviä on listattu 22. Valmistelussa on päädytty siihen, että nykyinen kuuden aluehallintoviraston verkosto puretaan ja tilalle tulee yksi keskitetty valtakunnallinen aluehallintovirasto.

 

Valinnanvapaudesta vallitsee nyt sopu

 

Vallinnanvapauden vaiheeseen tuntuivat kaikki olevan tyytyväisiä, mutta sekin on selkeästi linjausvaiheessa.

Sisäministeri Petteri Orpo, kok., muistutti, että valinnanvapauden kannalta oleellista on järjestämisen ja tuottamisen selkeä erottaminen. Toiseksi oleelliseksi tekijäksi hän mainitsi monituottajamallin eli palveluja tarjoavat julkinen, kolmas ja yksityinen sektori.

Hän huomautti, että ei ole valinnanvapautta jos ei ole vaihtoehtoja eli monia tuottajia.

Hanna Mäntylä kiisti, että perussuomalaiset vastustaisivat valinnanvapautta.

– Valinnanvapaus on hyvä asia, mutta siihen liittyy reunaehtoja, hän sanoi.

Kysymykseen siitä, miten varmsitetaan, ettei valinnanvapaus nosta kustannuksia, hän viittasi tulevaan valmisteluun.

Ylipäätään valinnanvapauden määrittelyssä odotetaan keväällä valmistuvia professori Mats Brommelsin työryhmän esityksiä.

 

Julkiselle sektorille yhtiöitä

 

Julkisen sektorin toimia yhtiöitetään sote-ratkaisussa. Ministerit kuitenkin vakuuttivat, että kysymys ei ole yksityistämisestä vaan yhtiöt säilyvät julkisessa omistuksessa. Yhtiöittäminen katsotaan selkeäksi ja vertailukelpoiseksi muodoksi.

Yhtiöittäminen koskee myös sote-toimialan kiinteistöjä, joita vuokrataan palvelujen tuottajille.

Valtion ohjauksessa kuntaministeri Anu Vehvilainen, kesk., halusi tehdä selvän eron sote-asioihin ja muuhun maakuntahallintoon.

Hänen mukaansa valtion ohjaus kohdistuu nimenomaan sote-asioihin. Sen sijaan muussa maakuntahallinnossa valtion rooli olisi vähäisempi.

 

15 aluetta lopullisesti kuopattu

 

Nyt viimeistään on selvää, että 15 alueen osuus sote-uudistuksessa on kuopattu. Maahan tulee 18 maakuntaa, joista kukin järjestää sote-palvelut. Lisäksi tulee viisi yliopistollisten sairaaloiden ympärille muodostuvaa aluetta, joihin kuuluvat maakunnat tekevät sopimuksen yhteistyöstä. Ei siis synny mitään viiden alueen hallintoporrasta, Rehula vakuutti.

Näiden viiden alueen sisällä jokaisen maakunnan valtuusto hyväksyy aikanaan yhteistyösopimuksen. Valtiolle tullee keinot ohjailla tilannetta, jos sopimuksen syntymisessä on vaikeuksia.

Hallituksen linjaus maakunnille tulevista tehtävistä on täällä.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä täällä.

 

Edit: juttua täydennetty klo 11 lisäämällä muun muassa pelastuslaitosta ja pääkaupunkiseutua koskeva tiedot.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*