Voi vielä kestää, ennen kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen organisointi ratkeaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakia yritetään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa saada parsituksi perustuslakivaliokunnalle kelpaavaan muotoon. Puoluejohtajat ovat sopineet, että asia viedään läpi tällä vaalikaudella, mutta muilta alkaa usko olla vähissä.

Vaikuttaa selvältä, että viisi suurta sote-aluetta unohdetaan kokonaan, ja tehtävät keskitetään 19 alueelle, jotka vastaavat alun perin kaavailtuja tuotantoalueita tai nykyisiä sairaanhoitopiirejä tai suunnilleen maakuntia.

Tämä tarkoittaa, että perustuslakivaliokunnan väläyttämistä kolmesta vaihtoehdosta on suljettu pois malli, jossa osa tehtävistä, lähinnä vaativin erikoissairaanhoito siirretään valtiolle.

Jäljellä ovat karkeasti kuntayhtymämalli ja maakuntamalli. Kuntayhtymämallin eräänä esikuvana on käytetty Etelä-Karjalan Eksotea ja maakuntamallin esikuvana Kainuun mallia.

Kuntayhtymissä valtaa käyttää jäsenkuntien nimeämä valtuusto, ja Kainuun mallissa suorilla vaaleilla valittu valtuusto.

Maakuntamalliin kuuluu myös suora verotusoikeus. Se tarkoittaisi, että kustannukset jakautuisivat tasaisesti alueella, eikä kuntien tilanteen mukaan. Myös valtionosuudet maksettaisiin suoraan maakuntamallin palvelujen järjestäjälle.

Mallin valintaan saattaa vaikuttaa kiire. Kuntayhtymämallia pidetään helpommin toteutettavana.

 

Periaateratkaisu ei riitä

 

Mutta periaatteesta sopiminen ei kuitenkaan riitä. Pitää saada sanalliseen muotoon lakiteksti, joka kelpaa perustuslakivaliokunnalle.

Lisäksi valiokunnan pitää ottaa huomioon muidenkin valiokuntien lausunnoissa esille tulevat mahdolliset muutostarpeet.

Hallintomallin lisäksi pitää ratkaista rahoitusongelmat. Tosin ne voivat selvitä hallintomallin myötä.

Perustuslakivaliokunta edellyttää saavansa myös uuden esityksen käsittelyynsä.

Kaiken huipuksi perustuslakivaliokunnan edustajien kommenteista oli melko suoraan pääteltävissä, että jos ja kun esitys muuttuu olennaisesti, tarvitaan mahdollisesti uusi kuulemiskierros kunnissa.

Vihreitä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa edustava sekä aikanaan valmistelun ohjausryhmässä ollut Outi Alanko-Kahiluoto arvioi Helsingin Sanomissa tehtävää ilmeisen mahdottomaksi.

Valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula, kesk., kertoo Yleisradiolle, että valiokunta tekee töitä tarvittaessa öitä myöten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*