(Kuva: Liisa Takala)
Hallitus pysyy näkökannassaan, että EU-notifikaatiota sote-laeille ei haeta, kertoo Kirsi Varhila.

Sote-järjestämislain täydentäviä esityksiä ensihoidon ilmailupalveluista ja maakunnille ICT-ratkaisuja kehittävästä SoteDigi Oy:stä ehditään käsitellä eduskunnassa vasta syksyllä. Asiasta sovittiin maanantaina sote-uudistuksen erillisvalmistelun johtoryhmän kokouksessa.

SoteDigi Oy:stä annettiin lausuntoja huhtikuun alussa ja tarkoitus oli että se olisi viety edelleen eduskuntaan huhtikuussa, mutta suunnitelmiin tulee muutos valiokunnissa meneillään olevan työruuhkan vuoksi. Valiokunnat käsittelevät parhaillaan maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketteja.

Sote-Digiä koskeva esitys laskettaneen keväällä annetuksi esitykseksi, koska se luultavasti annetaan antaa eduskunnalle kesäkuussa. Varsinainen käsittely on kuitenkin edessä vasta kesäistuntotauon jälkeen, ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanoo.

SoteDigi Oy:stä annettiin aiemmin huhtikuussa lausuntoja STM:lle. Useimmissa lausunnoissa esitettiin runsaasti täsmennysehdotuksia yhtiötä koskevaan esitykseen. Varhilan mukaan lausunnot eivät ole käsittelyn siirron taustalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vielä viime viikolla reformiministeriryhmä oli valmiina viemään täydentäviä esityksiä eduskuntaan alkuperäisessä aikataulussa. Valiokuntien työtilanne ja keskustelut valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön juristien kanssa kuitenkin pistivät aikataulun uusiksi.

– Kaikkiaan kuusi valiokuntaa, jotka käsittelevät sote-valinnanvapauspakettia ja maakuntapakettia kokonaisuudessaan, ovat sen verran tukossa tämän eduskunnan istuntokauden mittaisella aikajänteellä, ei ole järkevää tukkia eduskuntaa lisää näillä esityksillä, koska näillä ei sellainen kiire ole.

– [Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavat] FinnHEMS on toiminut kymmenen vuotta ilman säännöspohjaa ja myös SoteDigi on jo olemassa. Pykäliä ei ole olemassa mutta pykälät eivät ole niin päivän päälle.

Jos sote-järjestämislaki hyväksytään suunnitellusti kesäkuun loppuun mennessä, syksyllä käsittelyyn tulevien esitysten nimi muuttuu muodosta täydentävä esitys muotoon muutosesitys sote-järjestämislakiin.

Varhilan mukaan muita muutoksia järjestämislakiin ei näillä näkymin ole tulossa.

Notifikaatiokanta ei muutu

Sote-erillisvalmistelun johtoryhmä kuuli myös STM:n neuvottelevan virkamiehen Kalle Tervon arvion sote-lakien EU-oikeudellisuudesta.

Perustuslakivaliokunta pyysi toissa viikolla valtioneuvostolta lisätietoja suhtautumisesta sote-lakien EU-notifikaatioon. Valiokunta halusi selvityksen siitä, miten nyt vireillä olevaa esitystä valmisteltaessa on tehty yhteistyötä EU:n viranomaisten kanssa ja näkemyksen siitä, millaisia oikeusvaikutuksia erilaisilla ratkaisulla notifiointiin ryhtymisen suhteen on nyt ehdotettavan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän kannalta.

– Hallitus pysyy näkökannassaan, että notifikaatiota ei haeta, Varhila kertoo

Tuoreessa arviossa esitellään valinnanvapausnäkökantaa Italian Lazioon, joka on Varhilan mukaan lähempänä Suomen järjestelmää kuin talvella keskustelua herättänyt Slovakian malli.

– Lisäksi on käyty läpi notifikaation hankaluutta tilanteessa, jossa ei ole vielä olemassa lainsäädäntöä tai sen toimeenpanoa. Lisäksi todetaan, että ministeritasolta on oltu yhteydessä EU:n komissioon viime syksynä ja sen jälkeen ministeriöiden virkamiehet ovat olleet yhteydessä epävirallisesti.

Muistio lähetetään perustuslakivaliokunnalle, jossa seuraava kuuleminen EU-oikeudellisista asioista on torstaina.

STM läheti maanantaina lisäselvityksen perustuslakivaliokunnalle myös palvelujen yhdenvertaisuuden toteutumisen valvonnasta.

Varhilan mukaan lain käsittelyn aikataulussa sinänsä ei ole tullut viime viikkoina yllätyksiä, mutta valiokuntien tekemien tietopyyntöjen aiheuttama työmäärä on ”aikamoinen”.

– Tulee lukuisia lisätietopyyntöjä joka valiokunnasta. Teimme juuri talousvaliokunnalle vastinetta. Nämä ovat pitkiä ja seikkaperäisiä asioita. Talousvaliokunta kuuli 34:ää asiantuntijaa, ja kun asiantuntijat käydään läpi ja tehdään vastine valiokunnalla, se on aika urakka valiokunnalle mutta myös ministeriöille.

Lue myös:

Varsinais-Suomi peruisi koko SoteDigi Oy:n, myös Espoo ihmettelee

STM ei esitä SoteDigi Oy:n omistajaosuuksiin lausunnoissa vaadittuja muutoksia

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*