Uudellamaalla tunnetaan yhä enemmän huolta sote- ja maakuntauudistuksen aikatauluista. Kuva Tammisaaresta.

Uudenmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala sanoo uskovansa, että Uudenmaan viesti maakunta- ja sote-uudistuksen ongelmista on lopulta mennyt perille.

Hänen mukaansa tilanne näyttää viikonlopun aikana seljenneen niin, että ongelmista päästään keskustelemaan konkreettisella tasolla.

Lauantaina Sovala kysyi twiitissään: ”Millä saisimme valtion neuvottelemaan #sote:n toteutuksessa #Uusimaa2019:n kanssa?”

Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti vastasi Sovalalle kolmella viestillä. Hän kirjoitti, että Uusimaan on kyllä mielessä, ja että Uudenmaan kanssa on ollut eniten maakuntatapaamisia. Pöysti huomautti, että siirtymäajat ovat lainsäädäntöasia.

Hän kirjoitti myös, että valtio viestii iskevästi somessa, mutta isot asiat keskustellaan kasvokkain hyvin valmistellussa kokouksessa.

Sovalan mukaan lainvalmistelussa on tehty aikatauluja koskevia päätöksiä selvittämättä, miten asiat käytännössä toteutetaan.

Hän muistuttaa, että Uusimaa kattaa 30 prosenttia väestöstä.

– Valmistelun olennaisena osana pitää selvittää, miten uudistus on Uudellamaalla toteuttavissa

Kolme vaihtoehtoa

Aikataulut nähdään ongelmaksi Uudenmaan lisäksi muuallakin, myös Kuntaliitossa.

Sovala on blogissaan todennut valinnanvapauden toteuttamisessa kolme vaihtoehtoa. Valinnanvapaus astuu voimaan maakuntien siirtymäajan päätyttyä 2021 alusta. Toinen vaihtoehto on, että nykyiset kuntien sote-palvelut muutetaan pikavauhtia yhtiömuotoon. Kolmantena vaihtoehtona on, että siirtymävaiheessa yksityinen sektori toimii yhtiöinä, mutta julkinen sektori vielä nykymuodossaan.

Sovala uskoo, että aikaa julkisen sektorin yhtiöittämiselle on liian vähän. Sitä paitsi kunnilla ei ole siihen mitään erityistä syytä. Lopputuloksensa voisi olla elinkelvottomia yrityksiä. Sovala puhuu jopa konkurssienmahdollisuudesta, jos yrityksiä perustetaan liiassa kiireessä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio on kehottanut kuntia valmistelemaan omien toimintojensa yhtiöittämistä.

Uusimaa otetaan vakavasti

Kolmas vaihtoehto tulee Sovalan mukaan kalliiksi, kun maakunta joutuu sekä ylläpitämään nykyistä rakennetta että maksamaan yksityiselle sektorille näiden hankkimien asiakkaiden mukaan.

Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä, kok., sanoi Kuntalehden viime numerossa, että maakuntauudistus syntyy tai kaatuu Uudenmaan mukaan.

Sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., että alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti vakuuttivat viime viikolla, että Uudenmaan tilanne täytyy ottaa vakavasti.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*