Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo kuntien saavan "mittavat resurssit" toimintaan poikkeusoloissa. (Kuva: VNK/ Lauri Heikkinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) muistutti perjantaina kunnan velvollisuudesta järjestää välttämätön terveyden- ja sairaanhoito, toimeentulo ja huolenpito asukkailleen myös poikkeusoloissa.

STM kertoo lähettäneensä kunnille ja yksityisille palveluntuottajille ohjeet mm. erikoissairaanhoidosta, perustason terveydenhuollosta, ikääntyneiden palveluista, lastensuojelusta ja toimeentulotuen käsittelyn turvaamisesta koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Poikkeavilla toimenpiteillä pyritään STM:n mukaan hidastamaan taudin etenemistä Suomessa, jotta sairaalahoitoa vaativia ihmisiä olisi Suomessa yhtä aikaa mahdollisimman vähän.

”Erityisesti halutaan suojata yli 70-vuotiaita koronaviruksen tartuntariskiltä sekä varmistaa haavoittuvassa asemassa olevien palveluntarpeen arviointi, hoitoon ohjaus ja toimeentulo poikkeusoloissa”, STM tiedotti perjantaina.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Valmiuslaki ei oikeuta lakisääteisten palvelujen loputtamiseen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., muistutti perjantaina STM:n tiedotustilaisuudessa.

– Tartuntataudeilta suojautuminen ei tarkoita sitä eikä oikeuta siihen, että lakkautetaan yksittäisiä sosiaali- ja terveyspalveluja kokonaisuudessaan. Tämä on nyt tiukka viesti kentälle.

– Toiminta on pyrittävä järjestämään kunnassa tarpeenmukaisella tavalla, tarvetta vastaavaksi.

Kiuru muistutti erikseen kuntien vastuusta huolehtimisessa siitä, että vanhukset saavat apua arkeensa ja samalla saavat suojaa tartunnalta. Iäkkäät ovat riskiryhmää joiden tulee välttää sosiaalista kanssakäymistä. Osa vanhuksista voi jäädä avun ulkopuolelle tai on vaikeasti tavoitettavissa.

– Olemme vedonneet kuntiin, että kun apua pyydetään, sitä myös annetaan. Yli 75-vuotiailla on mahdollisuus kääntyä oman kotikunnan puoleen ja pyytää apua välttämättömissä askareissa, esimerkiksi kaupassa asioinnissa.

– Eri puolilla suomea kunnat ovat lähteneet tätä tehtävää suorittamaankin, ja olen tyytyväisyydellä seurannut sitä liikettä, joka siellä on lähtenyt viriämään, Kiuru sanoi.

Kunnat reagoivat jo

Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen sanoo, että kunnissa valmistaudutaan tilanteeseen äärimmäisen hyvin. Vaikka joitain toimintoja on ohennettu, toimintoja ei ole lopetettu eikä lakkautettu.

-Henkilöstöä on siirretty etulinjaan, sinne, missä on tarvetta.

Myllärinen muistuttaa, että esimerkiksi Kainuussa, missä tartuntoja ei ole, keskustelu kuulostaa kovin erilaiselta kuin vaikka pääkaupunkiseudulla.

-Pitää ottaa huomioon, että tilanne etenee asteittain. Ja totta kai siellä, missä tautia ei vielä ole, on hyvää aikaa katsoa, mistä väkeä voi siirtää.

Myllärisen mukaan ohjeistus kuntien vastuusta vanhojen auttamisessa vaatii uutta ajattelua. Suomessa on runsaat 850 000 yli 70-vuotiasta.Osa heistä on jo palvelujen piirissä, mutta on selvää, että julkinen sektori ei yksin pysty hoitamaan tätä. Tarvitaan järjestöjen, yritysten ja vapaaehtoisten yhteistyötä.

-Kunnat ovat keksineet hyvin innovatiivisia ratkaisuja niin, että kunnan rooli olisi koordinoiva.

Kiuru kuntien resurssien riittämisestä: ”Taloudelliset resurssit toissijaisia”

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru kuvaili taloudellisia resursseja toissijaiseksi nykyisessä poikkeustilanteessa, jossa yhteiskunta kamppailee koronaviruksen taltuttamiseksi.

Kiuru puhui perjantaina sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa sote-palvelujen tilanteesta ja viittasi hallituksen antamaan lisätalousarvioon.

-Sosiaali- ja terveysministeriölle on tulossa vahvat resurssit ja sitä kautta myös kuntapuolelle on tulossa vahvat resurssit.

-On muistettava, että taloudelliset reunaraamit ovat tärkeitä, mutta tällaisena aikana, kun me todella suojelemme ihmisten terveyttä ja elämää, tosiasiassa taloudelliset resurssit ovat toissijainen asia. Viime kädessä se mikä painaa on elämän suojelu, ja tältä osin on hyvä sanoa, että olemme saaneet tänään merkittävät lisäresurssit sen vahvistamiseksi ja sen tahtotilan osoittamiseksi, että kunnilla on mahdollisuus pitää huolta siitä, että uudet tehtävät jotka tulevat poikkeuksellisena aikana, saadaan myös tehtyä.

Kuntaliitto julkaisi sunnuntain vetoomuksen hallitukselle, että kunnille määriteltäisiin talouden apupaketti välittömästi.

Suurimpien kaupunkien talousjohtajien arvion mukaan tilanteesta on tulossa miljardiluokan lisäkustannukset kunnille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*