kuva: Seppo Haavisto
Lääkärit haluavat työskennellä suurissa sairaaloissa, joissa on laaja työyhteisö.

STM:n tuore selvitys kertoo, että suurin kysymys erikoislääkäripulassa ei ole valmistuvien erikoislääkärien määrä, vaan heidän sijoittumisensa. Lääkärit haluavat työskennellä suurissa sairaaloissa, joissa on laaja työyhteisö.

Lääkärien määrä suhteessa asukasmäärään vaihtelee selvästi eri maakunnissa. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on lääkäreitä yli kaksinkertainen määrä asukasta kohden verrattuna Kymenlaaksoon. Lääkärit keskittyvät yliopistomaakuntiin, ja lääkärien houkuttelu maan harvimmin asutuille alueille ja kaksikielisille alueille on vaikeaa.

Sairaaloiden työnjaon ja päivystyksen muutokset ovat vaikuttaneet jonkin verran erikoislääkärien rekrytointiin. Paras tilanne oli yliopistosairaanhoitopiireissä. Muissa laajan päivystyksen sairaaloissa lääkärivaje oli keskimäärin noin 10 prosenttia. Keskussairaaloissa, joissa ei ollut laajaa päivystystä, vaje oli yli 12 prosenttia. Erityisen vaikeaa on löytää lääkäreitä fysiatriaan, geriatriaan, radiologiaan ja psykiatrisille aloille.

STM:n selvityshenkilö Olli-Pekka Lehtonen ehdottaa ratkaisuksi erikoislääkäripulaan rajan häivyttämistä yliopistollisen sairaanhoitopiirin ja muiden sairaanhoitopiirien välillä. Tavoitteena olisi, että yliopistollista sairaalaa ylläpitävät sairaanhoitopiirit toimisivat rekrytoijana ja vastaisivat erikoislääkärien saatavuudesta alueellaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



STM:n selvitys

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*