aluevaalit 2022 Kuva: Pekka Moliis
Hyvinvointialuevaalit eivät ole terveysvaalit, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio. Kuva: Pekka Moliis

Aluevaalien alla on keskusteltu lähinnä terveydenhuollosta, vaikka hyvinvointialueet päättävät myös sosiaalipalveluista, huomauttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. 

–Sosiaalipalvelut kattavat koko elämän kirjon aina perhepalveluista ja lastensuojelusta aikuissosiaalityöhön ja iäkkäiden palveluihin, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio tiedotteessa. 

Joka viides suomalainen käyttää sosiaalipalveluita vuosittain, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista. Lisäksi sosiaalihuolto työllistää Tilastokeskuksen mukaan lähes kymmenen prosenttia koko Suomen työllisestä työvoimasta. Se on toiseksi eniten teollisuuden jälkeen. 

–Hyvinvointialueilla sosiaalihuolto työllistää enemmän kuin terveydenhuolto, mutta julkisessa keskustelussa ala näyttää olevan näkymätön, Karsio toteaa. 

Sosiaalipalveluiden taloudelliset vaikutukset ovat myös merkittävät. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 sosiaalihuollon osuus kunnallisista sosiaali- ja terveydenhuollon nettokuluista oli 6,7 miljardia euroa, kun erikoissairaanhoidon menot olivat 6,9 miljardia ja perusterveydenhuollon kustannukset 3,3 miljardia. 

Karsion mukaan sosiaalialan ammattilaiset ovat olleet pöyristyneitä siitä, miten ala on sivuutettu merkittävyydestään huolimatta vaalikeskusteluissa, mediassa ja jopa vaalikoneissa lähes tyystin. 

–Aluevaalien tulokset vaikuttavat meidän jokaisen elämään, siihen miten sosiaalipalveluja toteutetaan omalla hyvinvointialueella, miten rahaa käytetään ja minne.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*