Tänäänkin moni nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä
Sote-uudistus voi viedä hetkeksi "maton jalkojen alta", ennustaa Olavi Sydänmaanlakka (oik.)
Hätkähdyttävä tilasto nuorten joutumisesta työkyvyttömyyseläkkeelle on yksi mielenterveyden suurimmista ajankohtaisista kysymyksistä, arvioi Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.
– Se, että 5-7 alle 30-vuotiasta päivässä jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyshäiriöistä johtuen, on vakava viesti ja teema johon pitäisi ehdottomasti tarttua, Sydänmaanlakka sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.
Sydänmaanlakan mukaan ongelma on syvempi kuin avun tarjoaminen sitten, kun oireita ilmenee. Kyse on isommasta yhteiskunnallisesta rakenteesta.
– Nuori jää oman elämänsä merkityksettömyyden kanssa yksin, Sydänmaanlakka sanoo.
Sydänmaanlakka ja Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen korostavat pienten järjestötoimijoiden valtavaa merkitystä esimerkiksi kunnan palvelukokonaisuudessa.
He epäilevät esimerkiksi kansalaisjärjestöjen tekemän työn määrän tulevan yllätyksenä monille sote-uudistuksen yhteydessä.
– Jos ajattelemme vain julkisen sektorin toimijoita, ajattelemme liian kapeasti ja liian kylmästi. Pitäisi muistuttaa, että oletteko huomanneet minkä verran kansalaisjärjestöt tekevät työtä vertais- ja kanssatoimijoina, Sydänmaanlakka sanoo.
– Iso ongelma mikä sotessa tulee vastaan, monet pienet järjestöt ovat kunta-avustuksella toimittaneet todella merkityksellistä toimintaa. Olisi tärkeää, että kunnalta tullut raha ei katkeaisi. Se tuottaa pienessäkin määrässä merkittävää apua omalla alueella.
Järjestöjen kohtalosta sote-uudistuksessa on kannettu runsaasti huolta muutenkin.
Alan järjestöjä edustavan SOSTEn selvityksen mukaan sote-palveluja tuottavia järjestöjä on lähes tuhat. Näistä selvä enemmistö on sosiaalipalveluja tuottavia järjestöjä.
Sydänmaanlakka sanoo olevansa lähes varma, että sote-uudistus aiheuttaa siirtymäkauden, ”kun matto lähtee jalkojen alta”.
– Näen sen myös mahdollisuutena. Kun päästään pahan siirtymäkauden yli, ymmärretään myös eri toimijoiden rooli ja kuuluminen kokonaisuuteen. Valistunut arvaus on, että voi olla myös hyvää tiedossa. Koko sote-uudistuksen ajatus yhden oven periaatteesta ei ole muuten mahdollista rakentaa kuin yhdessä.
Paraikaa vietetään Mielenterveysviikkoa.
Lue lisää aiheesta:
Digipelit osaksi mielenterveyskuntoutusta
Kriisipuhelimessa jo yli miljoona vastattua puhelua
THL: Sosiaalipalvelut tulee näkyä sote-uudistuksessa
Olavi Sydänmaanlakan ja Merja Karisen haastattelu: