Terveyskylän Koronabotti vastannut satoihintuhansiin kysymyksiin – bottiin lisättiin psyykkisen tuen sisältöjä
Terveyskylän Koronabottiin on lisätty psyykkisen tuen osuus lievittämään ahdistusta ja epävarmuutta, jota arjen mullistuminen koronaepidemiaan valmistautumisen vuoksi voi herättää.
Koronabotti on tarkoitettu yleiseen käyttöön ja sitä voi käyttää eri puolilta Suomea. Palvelua päivitetään muuttuvien viranomaisohjeiden mukaan säännöllisesti.
Pilottivaiheessa olevaa Koronabottia tuottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS). HUS Psykiatrian tiedotteen mukaan Koronabotti on saanut kahdessa päivässä yli 28 000 käyttäjää ja siinä on lähetetty kysymys-vastaus viestejä lähes 600 000.
Terveyskylä on sairaanhoidon huippuasiantuntijoiden kehittämä ja ylläpitämä palvelu. Se on tiukasti kytköksissä yliopistolliseen tutkimukseen, mikä takaa hoidon ja tiedon luotettavuuden. Koronabotti noudattaa HUSin infektiolääkäreiden, HUS psykiatrian toimialan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä muiden viranomaisten päivittämiä ohjeita. Säännöllisissä päivityksissä huomioidaan myös käyttäjäpalautteet.
HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan psykiatrian asiantuntijoiden suunnittelemat psyykkisen tuen sisällöt tulevat Koronabotissa tartunnan todennäköisyyttä käsittelevien kysymysten jälkeen.
Harjoitukset tukevat psyykkistä selviytymistä epävarmuudessa ja eristyksissä. Kantava ajatus on, että vaikeissa tilanteissa selviytymisen taitoja on mahdollista harjaannuttaa. Koronabotti opastaa arjen sujumista tukeviin harjoituksiin, huolitunteiden kohtaamiseen sekä kehon ja mielen voimavarojen säilyttämiseen.
– Liiallinen varautuminen tilanteisiin muuttuu helposti vatvomiseksi ja murehtimiseksi, joita on vaikea lopettaa. Asioiden vatvominen tuntuu helpottavan hetkeksi, mutta huoliajatuksia jatkuvasti läpikäymällä huolestuneisuus tosiasiassa pahenee. Koko elimistökin kuormittuu jatkuvan valmiustilan vuoksi. Nyt olisi hyvä vähentää kuormitusta rauhoittumalla ja keskittymällä oleelliseen. Myös eristyksissä olevat tarvitsevat nyt erityistä tukea meiltä kaikilta, sanoo HUS IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linjan linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.
Terveyskylä-palvelukokonaisuus on tuotettu Virtuaalisairaala2.0 hankkeessa HUS:n koordinoimana ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteisenä projektikokonaisuutena, jota on tukenut vuosina 2016- 2018 sosiaali- ja terveysministeriö. Terveyskylän palveluiden rakentamisessa tehdään yhteistyötä myös kansallisia eTerveyspalveluita kehittävien hankkeiden, potilaiden ja potilasjärjestöjen sekä eri korkeakoulujen kanssa.