Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoiden mukaan sote-uudistuksen tuomia menovähennyksiä on vaikea tarkastella luotettavasti, koska rekisteritiedot ovat puutteellisia.

THL:n Terveys- ja sosiaalitalous -yksikön johtajan Timo T. Seppälän mukaan palvelujen järjestämisen, tuottamisen tai yhteensovittamisen vaihtoehtojen analysointi on vaikeaa – jopa lähes mahdotonta – nykyisten aineistojen hajasijoittelun ja jäykkien lupakäytäntöjen vuoksi. Lisähaasteensa tuo usein puutteellinen aineistojen kirjaaminen.

– Rekisteriaineistojen yhdistämiseen vaadittavien lupien saaminen vie liian pitkän ajan, jolloin merkittävienkin taloudellisten päätösten tekeminen joudutaan jättämään oletuksiin verrattavien arvioiden varaan, THL:n tiedotteessa sanotaan.

Torstaina THL:n Chess-seminaarissa puhunut THL:n tutkimusprofessori Unto Häkkinen totesi, että ajantasaiset ja luotettavat rekisteritiedot koko hoitoketjusta tulisi saada koko toiminnan arvioinnin ja johtamisen perustaksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Esimerkiksi hyvän rekisteriaineiston hyödyntämisestä Häkkinen ottaa Espoon Lonkkaliukumäen, toimintamallin jonka avulla on tehostettu lonkkamurtumapotilaiden hoitoa niin, että kustannukset ovat alentuneet merkittävästi ja nopean kuntoutumisen ansiosta potilaiden laitostuminen on vähentynyt.

– Tuloksia on saatu kohdentamalla olemassa olevia resursseja toisin kuin aikaisemmin, erikoissairaanhoitoa on korvattu muulla laitoshoidolla. Se on vähentänyt kustannuksia ja kuolleisuutta, nopeuttanut ja lisännyt kotiutumista. Jos Espoon toimintatapa levitettäisiin koko maahan, säästyisi vuodessa karkeasti arvioiden 22,5 miljoonaa euroa, Häkkinen sanoo THL:n tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*