Julkisen sektorin sote-palvelujen yhtiöittämiseksi ei ehkä ole olemassa sopivaa yhtiömuotoa, kirjoittaa THL:n Terveys- ja sosiaalitalous  ‑yksikön päällikkö Timo T. Seppälä laitoksen blogissa.

Hän pitää päätöstä maakuntien sote-tuotannon yhtiöittämisestä hyppynä tuntemattomaan.

Seppälän mukaan on mahdollista, että yksikään nykyisistä yhtiömuodoista ei edistä sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita: palveluiden integraatiota, saatavuutta, terveyden edistämistä, kustannusten kasvun hillintää tai alueellista tasa-arvoa.

– Markkinoiden evoluutio on muokannut nykyiset yhtiömuodot pitkän ajan kuluessa sellaisiksi kuin ne ovat hyvästä syystä: jotta yrittäjäksi kannattaisi ryhtyä, jotta yritystoimintaan kannattaisi sijoittaa, ja jotta markkinat ja kilpailu toimisivat. Muut yhtiömuodot ovat epätoimivina näivettyneet, Seppälä kirjoittaa.

– Tavoiteltujen vaikutusten saavuttamiseksi saatamme hyvinkin tarvita täysin uutta yhtiömuotoa, jonka palveluksessa myös julkisen vallan virkamiehet voivat virkavastuulla työskennellä.

Seppälän mukaan tällaista yhtiömuotoa ei tiettävästi ole olemassa missään päin maailmaa, ja aikataulu sellaisen kehittämiseksi on tiukka.

– Yhtiömuodosta päättäminen ei tule olemaan helppoa. Sote-uudistus onkin kuin tervatulle sillalle lentää pyrähtänyt varis. Pyrstöstään se on yhä kiinni uudistuksen alkuperäisissä tavoitteissa, ja nokallaan se kurottautuu houkutteleviin markkinoihin. Jommassa kummassa päässä ote kirpoaa ja pyrstösulkien uupuessa lennon pitäminen vakaana on hankalaa, Seppälä kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvä, että Seppälä kiinnittää tähän perusasiaan huomiota: viranomaistehtäviä voi tehdä vain viranomainen. Tähän tarkoitukseen soveltuva oikeushenkilömuoto on jo olemassa: kunta.

    Miksi yrittää keksiä uutta, kun kuntamuotoista oikeushenkilöä voi vapaasti sekä monistaa, kerrostaa että skaalata?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*