Työterveyshuoltoa ei pidä jättää erilleen omaksi saarekkeekseen vaan se tulee ottaa kehityksen kohteeksi sote-uudistuksessa, linjaa Työterveyslaitoksen (TTL) pääjohtaja Antti Koivula.

Perhe- ja peruspalveluminsteri Juha Rehula, kesk., on sanonut että työterveyshuolto säilyy entisellään. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila puolestaan totesi pari kuukautta sitten MTV:n mukaan, että työterveyshuolto sitoo joukon lääkäreitä, joita tarvittaisiin julkisella puolella.

TTL:n mukaan työterveyshuoltoa on kuitenkin alettava kehittää sote-uudistuksen yhteydessä, ja keskustelun pohjaksi se on laatinut kolme vaihtoehtoista skenaariota työterveyshuollon tulevaisuudesta. TTL on myös avannut verkkosivuillaan kyselyn, jossa voi ottaa kantaa työterveyshuollon tulevaisuuteen.

TTL:n seknaariot:

Skenaario 1. Työterveyshuolto työssäkäyvien perusterveydenhuoltona. Sairaanhoidon järjestäminen osana työterveyshuoltoa vahvistuu, yhdenmukaistuu ja muuttuu työnantajille pakolliseksi. Ennaltaehkäisevät palvelut säilyvät nykyisessä laajuudessa. Työterveyshuollon rahoitus tulee osaksi työnantajilta, osaksi maakunnilta ja valtiolta. Työnantajan valinnanvapaus palveluntuottajan suhteen säilyy. Työterveyshuollon henkilöasiakkailla ei ole valinnanvapautta.

Skenaario 2 Työterveyshuolto erikoisalana. Työterveyshuollon ennaltaehkäisevää roolia laajennetaan, sairaanhoito säilyy, mutta rajattuna työhön liittyvien sairauksien hoitoon. Työnantajilla säilyy valinnanvapaus palveluntuottajan suhteen. Työntekijät saavat valinnanvapauden perustason sairaanhoitonsa suhteen maakunnallisen valinnanvapauden piirissä. Työnantajat rahoittavat työterveyshuollon ja maakunta työntekijöiden perustason sairaanhoidon.

Skenaario 3. Työterveyshuolto ennallaan. Työterveyshuollon nykymalli säilyy muun sosiaali- ja terveydenhuollon muuttuessa. Työntekijät valitsevat sairaanhoitopalvelunsa työterveyshuollon ja maakunnallisen valinnanvapauden piiristä. Osa työterveyshuollon palveluntuottajista ryhtyy tuottamaan myös maakuntien perustason palveluita. Työterveyshuollon rahoitus pysyy erillään muusta terveydenhuollon rahoituksesta. Työterveyshuollon sisäistä kehittämistä jatketaan, samoin niveltämispyrkimyksiä muuhun terveydenhuoltoon. Oleellisesti työterveyshuolto kuitenkin säilyy muusta terveydenhuollosta erillisenä osa-alueena.

Esittelemistään skenaarioista Työterveyslaitos kannattaa vaihtoehtoa 2.

– Työterveyshuoltoa on uudistettava tavalla, joka perustuu työterveyshuollon yhteiskunnalliseen merkitykseen ja ainutlaatuiseen osaamiseen, Työterveyslaitos katsoo.

Asiasta lisää Työterveyslaitoksen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*