Turun kaupungin ostopalveluna vuosina 2011–2014 hankkimassa kotisaattohoitopalvelussa epäillään tapahtuneen lukuisia vakavia rikoksia.

Lounais-Suomen poliisin mukaan vakavat rikosepäilyt liittyvät yksityisessä saattohoitoon erikoistuneessa kotisairaalassa tapahtuneisiin kuolemantapauksiin. Kotisairaalayrittäjien lisäksi asiassa on rikoksesta epäiltyinä kuusi Turun kaupungin virkamiestä koskien valvontavastuun laiminlyöntiä.​

Poliisi on kaksi vuotta kestäneessä esitutkinnassa selvittänyt yksityisen kotisairaalan toiminnassa esille tulleita, poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä, jotka ovat tapahtuneet vuosina 2011–2014.

Poliisin mukaan kyseessä on Turun kaupungin kilpailutuksella hankkima palveluntarjoaja, jolle kaupunki siirsi noin 185 potilaan hoitovastuun. Kaupungin nelivuotinen ostopalvelusopimus yksityisen kotisairaalan kanssa päättyi vuoden 2014 lopussa.

Yrityksessä työskennellyttä sairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta em. rikoksiin. Poliisin 500-sivuinen esitutkintamateriaali kattaa 23 rikosta.

Kotisaattohoitoa tarjoavassa yrityksessä työskennellyttä hoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta em. rikoksiin.

Jutussa on epäiltynä kuusi kaupungin virkamiestä, joista kolme toimii edelleen virassa, kaksi on eläköitynyt ja yksi toimii toisen työnantajan palveluksessa. Poliisi on kuullut kaikkia kuutta henkilöä epäiltyinä. Epäily koskee sitä, että henkilöt olisivat laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa asemansa tai tehtäviensä perusteella.

Yli sata kuolemaa todettu vastoin sääntöjä

Turun kaupunki ei ole asiakokonaisuudessa asianomistaja. Turun kaupunki on selvittänyt asiakokonaisuutta yhteistyössä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa ja kokonaisuudesta on käynnistetty sisäinen tarkastus.

Yhteistyössä Turun kaupungin viranomaisten kanssa poliisi on saanut tutkinnan aikana selvitettyä, että yksityisen palveluntarjoajan hoidossa olleista potilaista arviolta 100–120 ei ole säädetyn mukaisesti todettu kuolleeksi lääkärin toimesta. Poliisin mukaan tutkinnassa on ilmennyt, että suurin osa näistä tapauksista on tapahtunut epäilynä olevan sairaanhoitajan työvuoron aikana. Turun kaupungin ja yrityksen välisessä sopimuksessa on sovittu, että vastuu potilaan kuoleman toteamisesta kuuluu yrityksen vastuulääkärille. Esitutkinnassa tämä on tuonut esille, että oli luullut jonkun muun toteavan kuoleman.

Poliisi kertoo saaneensa salassapitosäännösten johdosta tässä tutkinnassa haltuunsa vain kolmea potilasta koskevat potilastiedot.

– Poliisi ei ole saanut kotisairaalan asiakkaiden tietoja eikä ole siten voinut lähestyä asiassa omaisia kysyäkseen suostumusta potilastietojen tarkasteluun. Vastaavia tapauksia on mahdollisesti lisää, sillä vainajien omaiset eivät nyt tutkituissa tapauksissa ole osanneet epäillä hoidossa tapahtuneita väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä, Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa todetaan.

– Turun kaupunki on yhdessä poliisin kanssa käynyt läpi käsillä olevaa asiaa, mutta potilaistietojen luovuttaminen ei ole ollut mahdollista. Potilastietoja ei voida luovuttaa, ellei luovuttamiselle ole laista johtuvaa perustetta, Turku tiedottaa.

Turku järjestää kotisaattohoidon nykyään omana toimintana

Turun kaupungin ostopalvelusopimus perustuu silloisen peruspalvelulautakunnan vuonna 2010 tekemään päätökseen puitesopimuksen tekemisestä ajalle 2011–2014 turkulaisen kotisaattohoitoa tarjoavan yrityksen kanssa.  Turun kaupunki osti yritykseltä kotisaattohoitopalveluiden lisäksi kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa.

Tällä hetkellä Turun kaupunki ei osta kotisaattohoitopalvelua miltään toimijalta, vaan kaupunki järjestää palvelun omana toimintana.

Turun kaupungin sopimuksissa on ollut yli kymmenen vuoden ajan maininta yhteys- ja vastuuhenkilön velvoitteista, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Joopa, joo. Kuolevathan ne kuitenkin. Kukaan ei ole tainnut järjestää mitään seurantaa. Ja kuolleet eivät älynneet valittaa hallintoelimiin.
    Ei tiedetty, niin sanoivat saksalaiset holokaustista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä