Uudenmaan ELY-keskus pyrkii ehkäisemään nuorisotyöttömyyttä uudella ostopalvelulla
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) suunnittelee uutta nuorten valmennuspalvelua, joka on tarkoitettu ensisijaisesti alle 30-vuotiaille työttömille. Tarpeen mukaan siihen voisivat osallistua myös esimerkiksi pätkätöitä tekevät nuoret.
Kaavailtu valmennuspalvelu on laaja. Se sisältää noin 18 henkilökohtaista valmennustuntia kuuden kuukauden aikana. Tapaamisten lisäksi valmennysta toteutetaan etäpalveluna.
Uuden ostopalvelun mahdollistaa hallituksen nuorille kohdentama lisämäärärahoitus. ELY-keskuksen hankkiman valmennuspalvelun vuotuinen arvo on suunnilleen 4–8 miljoonaa euroa. Sen kautta intensiivistä apua olisi tarjolla Uudellamaalla noin 4 000–5 000.
Yksilölliset tarpeet huomioon
Ensi vuonna suurin osa Uudenmaan nuorista työttömistä siirtyy kuntakokeilujen piiriin. Myös uusi valmennuspalvelu toteutetaan osana kuntakokeiluja.
– Uuden ostopalvelun etuna on mahdollisuus tarjota yksilöllistä palvelua, sanoo Uudenmaan ELY-keskuksen erikoissuunnittelija Jani Lehto.
Työttömyyspalvelujen virkamiestasolla asiakkaita on paljon, eivätkä palvelut siksi voi olla yhtä rinnalla kulkevia. Valmennuksen tuottajia ELY-keskus kannustaa intensiiviseen, tuloshakuiseen valmennustyöhön. Työnhaun ohjauksen lisäksi palvelun tulee sisältää yksilöllisen tarpeen mukaista uraohjausta, osaamispasseja ja työhaastattelumahdollisuuksia.
Palveluntuottajalta edellytetään asiantuntijuutta. Lehdon mukaan nuorten kohtaamiseen tarvitaan ihmisiä, jotka ovat perehtyneet heidän asioihinsa koulutuksen ja osaamisensa kautta.
– Pyrkimyksenä on varmistaa, että kuntakokeilujen resurssit riittävät nuorten vastaanottamiseen. Palvelun tarkoituksena on olla kokonaisvaltainen prosessi.
Verrokkiasetelma
Valmennuksen tulostavoitteena on, että nuori työllistyy nopeasti avoimille työmarkkinoille, palkkatuella tai yrittäjänä. Myös koulutuksen tai työkokeilun aloittaminen lasketaan tulokseksi. Valmentaja voi jatkaa nuoren tukena myös tuloksen saavuttamisen jälkeen.
Palvelun tulospalkkiomalli perustuu Uudenmaan ELY-keskuksessa kehitettyyn verrokkiasetelmaan, joka palkitsee palveluntuottajia verrokkiryhmää paremmasta tuloksellisuudesta. Näin työllisyysmäärärahoilla maksetaan tuloksista, joita ei ilman palvelua olisi syntynyt.
Uuden ostopalvelun tarjouspyyntö julkaistaan lokakuun 2020 lopulla. Uudenmaan työllisyyden kuntakokeilut sekä Uudenmaan TE-toimisto voivat tarjota palvelua asiakkailleen vuoden 2021 tammikuusta alkaen.
Tekstiä muokattu 12.10.2020 kello 17.19: Lisätty erikoissuunnittelija Jani Lehdon kommentit.