Uudenmaan Sovala: Hallitus ei kuullut maakunnan huolia
Kuva: Laura Saukkonen, Uudenmaan liitto.
Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala (oik.) on huolissaan myös siitä, millaiset lähtökohdat tuleva maakunta on saamassa yhteistyötahona. Vieressä Uudenmaan sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö.
Uudenmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala arvioi viime viikolla Uudeltamaalta kantautuneen sote-kritiikin johtuneen siitä, että hallitus ei ole kuullut Uudenmaan maakunnan ilmaisemaa huolto sote-maakuntauudistuksen rahoituksen riittävyydestä.
Osana viime viikolla valinnanvapauslain eduskuntaan tulon herättämää keskustelua nousi esiin Uudenmaan alueen poliittikkojen ankara kritiikki sitä kohtaan, että heti ensimmäisenä vuonna uudistuksen kaavaillun voimaantulon jälkeen Uudenmaan maakunnan rahoituksesta näyttäisi uupuvan satoja miljoonia euroja.
– Uusmaalaiset päättäjät kokevat, että heidän sanomisillaan ei ole vaikutusta siihen, mitä ministeriöt esittelevät valtioneuvostossa ja miten hallitus aikoo viedä esitystänsä eteenpäin eduskunnassa, Sovala arvioi.
Uudenmaan maakuntavaltuusto antoi viime viikolla kriittisen lausunnon uudistuksesta. Valinnanvapauslakiesityksen lähetekeskustelussa uusmaalaiset oppositiopuolueiden edustajat pohtivat, miten yksikään alueen kansanedustaja voi kannattaa lakiesitystä.
Uudellamaalla katsotaan, että rahoituksessa on kaksi pahaa valuvikaa: maakunnan väestönkasvun huomioimatta jättäminen ja Uudellamaalla tehtävän koko maata hyödyttävän tutkimuksen kustannusten huomioimatta jättäminen.
Sovala ja Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkytö ovat olleet muutosjohtajina loppuvuodesta 2016 lähtien ja käytännössä koko työnsä ajan muistuttaneet Uuttamaata koskevasta taloudellisesta huolesta.
Sovalan mukaan kiireellisintä olisi huomioida mainitut valuvikaa, jotka yhdessä siirtymävaiheen kustannuksien kanssa ovat Uudellamaalla 200–400 miljoonaa euroa.
– Muihin ongelmiin ehditään palata ensi hallituskaudella, Sovala sanoo Uudenmaan maakuntauudistuksen verkkosivuilla.