Ylijohtaja Outi Antila joutui vastaamaan moniin vaikeisiin kysymyksiin esitellessään valinnanvapauslakia sosiaali- ja terveysjohtajille. (Kuva: Sonja Eloranta)

Lausuntokierroksella oleva sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädäntö kaipaa täsmennyksiä. Tämä tuli selkeästi esille sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivillä esiin nousseista kysymyksistä.

Yksi avoin kysymys on neuvolapalvelu. Neuvolapalveluiden sijoittamista sekä sote-keskuksiin että maakuntien liikelaitoksiin on harkittu, mutta lopullinen ratkaisu on auki.

Maakuntien palvelusetelit aiheuttavat tulkintavaikeuksia. Lausuntoa valmistelevat virkamiehet yrittävät selvittää, miten palvelusetelien tarjoaminen ja maakunnan oma palvelutuotanto suhtautuvat toisiinsa.

Hämmennystä lisää tieto siitä, että asiakkaan ei ole pakko ottaa vastaan palveluseteliä, jolloin maakunnan on hoidettava palvelu muuten asiakkaan saataville.

Kilpailuneutraliteetin perusteella maakunta ilmeisesti joutuu yhtiöittämään sellaiset omat palvelunsa, joihin se tarjoaa myös asiakasseteliä.

Mutta jos asiakas ei halua ottaa vastaan seteliä, maakunnan liikelaitos joutuu tarjoamaan palvelun muutoin. Ihmettelyä neuvottelupäivillä herätti se, mitä kautta se palvelu sitten annetaan asiakkaalle.

STM:ssä asiaa valmisteleva ylijohtaja Outi Antila lupasi, että sananmuotoja selvennetään.

Pelkkä toimistovirkailija ei riitä

Keskustelussa nousi esiin mahdollisuus, että joku perustaa sote-yrityksen, jossa on vain 1-2 toimistohenkilöä, jotka sitten jakavat asiakkaille maksuseteleitä palveluja varten.

Antila kertoi, että ajatuksella on leikitelty ministeriössä. Käytännössä se ei kuitenkaan ole mahdollista.

– Sote-keskuksella on vastuu integraatiosta, joten ihan pelkkä kassanhoitaja ei riitä. Palveluntuottajien hyväksymismenettely takaa käytännössä sen, että kaksi toimistoihmistä ei voi sote-keskusta pyörittää.

Asiakkaita ei voi valikoida, jos tilaa on

Keskustelussa ihmeteltiin myös, miksei uudistuksessa ole otettu mukaan hintakilpailua. Antilan mukaan harkinnan jälkeen päädyttiin käsillä olevaan järjestelmään, jossa kilpaillaan laadulla.

Asiakkaan valikointimahdollisuus on jatkuvasti esillä keskustelussa valinnanvapaudesta. Antilan mukaan sote-keskuksen on otettava asiakas vastaan, jos sen kapasiteetti ei ole täynnä. Tieto kapasiteetista on oltava päiväkohtaisesti julkisesti nähtävillä. Vastaanottovirkailija ei siis voi tiskillä ilmoittaa asiakkaalle, että häntä ei voida ottaa vastaan, jos tilaa verkossa olevan tiedon mukaan on.

Asiakasmaksuista on olemassa toistaiseksi melko suppeat määräykset. Antilan mukaan lähipäivinä asetetaan asiakasmaksutyöryhmä. Terveyspalveluissa asiakasmaksut ovat kiinteät, mutta sosiaalipalveluissa jäänee jotain tulosidonnaisia osia.

Paperittomat ihmiset eivät ole valinnanvapauden piirissä. Heille tarjotaan kiireellinen hoito samoin kuin nykisinkin, Antila sanoi.

Matkakulut lähimpään pisteeseen

Valinnanvapauden todelliseen toteutumiseen saattaa vaikutta se, että matkakustannukset korvataan vain lähimpään sote-keskukseen tai erityistason toimipisteeseen.

Antilan mukaan valmistelussa pohdittiin myös kolmea tai viittä lähintä paikkaa, mutta todettiin, että syrjäisemmillä seuduilla kustannukset voisivat nousta hyvin korkeiksi.

Antila muistutti, että maakunta joka tapauksessa vastaa siitä, että palveluja on saatavilla. Ne on tavalla tai toisella järjestettävä.

– Matkakustannukset voivat tulla hyvin kalliiksi maakunnalle, ellei palveluja ole siellä, missä ihmisiäkin on.

Sote-keskuksen kuitenkin voi valita vapaasti, samoin maakunnan liikelaitoksen ja ylipäätään erityistason hoidon, eikä niitä tarvitse valita samasta maakunnasta. Asiakas voi myös valita maakunnan eri toimipisteiden välillä.

Erityistason hoidon voi valita myös muista EU-maista, ei kuitenkaan esimerkiksi Thaimaasta, Antila huomautti.

Antila huomautti, että väliaikaisella asuinpaikalla on oikeus saada hoitoa kuten nykyisinkin.

Ongelmia on Antilan mukaan käytännössä voinut tulla esimerkiksi, jos lapsi asuu kahdella pakkakunnalla. Asiaa valinnanvapauslainsäädännössä tarkennetaan vielä.

– Oleellista on, että tieto on yhdessä paikassa ja kulkee ihmisen mukana.

Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäiville tänään ja keskiviikkona osallistuu noin 250 kuntien yhteistoiminta-alueiden sote-palvelujen johtavaa viranhaltijaa. Päivät järjestävät yhteistyössä Kuntaliitto, STM, THL ja Huoltajasäätiö.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*