Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) löysi hallituksen seitsemän päivän hoitotakuuesityksestä useita puutteita. Kuva: Seppo Haavisto

Hallituksen valmistelema esitys perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä 90 päivästä seitsemään päivään ei ole realistinen, arvio Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT). 

Suurin este seitsemän päivän hoitotakuun toteutumiselle on pula terveydenhuollon työntekijöistä. Vuonna 2019 sote-alalla jäi palkkaamatta lähes 25 000 työntekijää, ja koronapandemian aikana työvoimapula on pahentunut entisestään, VATT toteaa  sosiaali- ja terveysministeriölle toimittamassaan lausunnossa. 

Lääkkeeksi hoitajapulaan VATT ehdottaa palkankorotuksia ja työn kuormittavuuden vähentämistä. Lisäksi perusterveydenhuollon johtamista täytyisi parantaa. Lääkäripulan VATT ratkaisisi lisäämällä koulutusmääriä.  

–Lääkärivaje näkyy terveyskeskuksissa täyttämättä jääneinä virkoina, vuokratyövoiman käytöstä aiheutuvana henkilöstön vaihtuvuutena, korkeina palkkoina ja sitä kautta korkeampina kustannuksina yhteiskunnalle, tiivistävät erikoistutkijat Tanja Saxell ja Markku Siikanen tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



”Tutkimusnäyttöä ei ole hyödynnetty riittävästi”

Työvoimapulan poistaminen edellyttää, että perusterveydenhuoltoon käytetään nykyistä merkittävästi enemmän rahaa. Hallitus on esityksessään arvioinut, että kustannuspaine on 9-10 prosenttia vuosina 2023-25, mutta laskelmien paikkansapitävyyttä on mahdotonta arvioida, VATT toteaa lausunnossaan. 

–Uudistuksen rahallisia vaikutuksia ja sen aiheuttamia muutoksia esimerkiksi työvoimatarpeeseen on mahdotonta arvioida, koska hallituksen esityksessä ei tuoda esille, miten vaikutukset on tarkkaan ottaen laskettu. Myöskään tutkimusnäyttöä ei ole hyödynnetty riittävästi uudistuksen perusteluissa, arvioivat Saxell ja Siikanen. 

Hoitotakuun kiristäminen seitsemään päivään on tarkoitus toteutua 1.4.2023 alkaen eli lähes samaan aikaan hyvinvointialueuudistuksen kanssa. VATT toteaa lausunnossaan, että kahta näin suurta uudistusta ei tulisi tehdä samaan aikaan. Tutkimuskeskuksen kanta on, että hoitotakuu pitäisi vaiheistaa ajallisesti ja alueellisesti. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*