Vehviläinen: Maakuntien rahoitus nojaa sote-asiantuntijoiden kriteereihin
Maakuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksessa nojataan voimakkaasti asiantuntijoiden määrittelemiin kriteereihin, jotka ovat yhtäläiset koko maassa, muistuttaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., blogikirjoituksessaan.
Vehviläisen mukaan maakuntien rahoitus tulee perustumaan ”valtaosin” Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämien sosiaali- ja terveydenhuollon tarvetekijöiden sekä väestön ikärakenteen pohjalle.
– THL:n tarveperusteiset kriteerit sisältävät esimerkiksi eri sairauksia, kuten diabetesta, syöpää, dementiaa ja psykooseja koskevia tarvetekijöitä. Sosiaalihuollon osalta rahoituksen kriteerinä on muun muassa työttömyys, koulutustaso ja toimeentulotuen tarve. Tarveperusteiset kriteerit on muodostettu tunnistamalla tilastollisella analyysillä merkittävimmät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarpeeseen johtavat seikat.
Vehviläinen kirjoittaa, että maakuntien tärkein tehtävä on sote-palveluiden tasapuolinen turvaaminen koko maassa.
– Kyse on kansalaisten perusoikeuksien keskeisimmästä sisällöstä.
Kuntaliitto piti omassa arviossaan hallituksen sote-linjauksesta kapitaatioperusteista rahoitusta periaatteessa hyvänä mutta käytännössä vaikeana toteuttaa.
Kokonaisuutena maakuntauudistuksen tuomia rahavirtamuutoksia voi Vehviläisen mukaan pitää kohtuullisina uudistuksen kokoluokka huomioiden.
Lisää aiheesta:
Anu Vehviläisen blogikirjoitus
Hallituksen esitysluonnos maakuntien rahoituslaiksi -diat
Aiemmin aiheesta:
HUSin Lindén: Päivystävien keskussairaaloiden toiminta vaarantuu
Risikko: Valinnanvapaudesta tulee maakunnan vetovoimatekijä