Kuva: Lauri Rotko
Kunnat vastaavat itse valtaosasta kotihoidonpalveluista. Kuvassa lähihoitaja Jenni Mustonen ja kotihoidon asiakas Elli Mäkinen Lahdesta.

Varsinkin suuret kaupungit ovat pyrkineet ratkaisemaan kasvavan ikäihmisten kotihoidon omana työnään. Yksityinen sektori keskittyy enemmän ympärivuorokautiseen hoitoon. Se ei ole yhtä kiinnostunut kotipalvelusta, mutta toisaalta Oulu on rohkaissut yksityisen sektorin aktivoitumaan.

Yksityisen sektorin osuus iäkkäiden kotihoidosta on kasvanut 10 prosentista 12:een vuodesta 2014. THL pitää kasvua hitaana. Kotihoidon asiakkaiden määrä on kasvanut tuon aikana 6 000:lla, eli kunnat ovat lisänneet omaa toimintaansa merkittävästi.

Asiakasmääriä nostavat sekä ikärakenteen muutos että pyrkimys vähentää laitospaikkoja.

Nyt kaupunkien palveluntuotanto yrittää yksin selvitä kasvavasta kotihoidon paineesta. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella yksityisten palvelun tuottajien osuus kotihoidossa on jopa laskenut, selviää THL:n kokoamista tiedoista.

Oululla eri strategia

Oulu on poikkeus. Se ostaa peräti 40 prosenttia vanhusten kotihoidon palveluista yksityisiltä toimijoilta.

– Oulu teki joitakin vuosia sitten strategisen päätöksen kotihoidon laajentamiseksi yksityiselle puolelle, kertoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

– Alalle tuli sen rohkaisemana lisää yrittäjiä. Muutos auttaa palvelujen kehittämisessä nyt, kun asiakasmäärät lisääntyvät voimakkaasti, hän jatkaa.

Tulevaisuudessa kotihoidon asiakasmäärät kasvavat erityisen voimakkaasti suurissa kaupungeissa. Helsingissä kotihoitoa tarvitsevien määrä nousee tuhansilla henkilöllä ja Turussakin usealla sadalla vuoteen 2030 mennessä.

Julkisessa kotihoidossa toimintaa on keskitetty suurempiin, yli 150 asiakkaan yksiköihin. Yksityisen sektorin kotihoidossa on yleensä pieniä, alle 30 asiakkaan yksiköitä.

Ympärivuorokautisessa yksityiset aktiivisia

Ympärivuorokautisessa hoidossa yksityisen sektorin osuus on suurempi kuin kotihoidossa. Koko maassa ympärivuorokautisesta hoidosta 42 prosenttia on yksityisten yritysten tuottamaa. Suurissa kaupungeissa osuus on vielä merkittävästi tätä suurempi. Espoossa ja Vantaalla reilusti yli 70 prosenttia ympärivuorokautisesta hoidosta on yksityisesti tuotettua.

– Kotihoito ei ole yrityksille vielä kovin kiinnostava kenttä sen liikkuvuuden takia, arvelee THL:n erikoissuunnittelija Hanna Alastalo.

– Tämä voi olla ongelma, koska Suomessa kaavaillaan asiakkaille valinnanvapautta, mutta kotihoidon puolella ei ole kattavasti erilaisia palvelujentarjoajia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*