Yleisradio on laskenut suomalaisten matka-aikoja ympärivuorokautiseen laajan palvelun sairaalapäivystykseen, mikäli se keskitetään 12 yksikköön, kuten sote-uudistuksessa on suunniteltu.

Ylen mukaan lähes 1,2 miljoonalle suomalaiselle tulee yli tunnin ajomatka lähimpään laajan palvelun ympärivuorokautiseen päivystyssairaalaan.

Kaikkien osalta kysymys ei kuitenkaan ole muutoksesta. Ylen jutusta ei käy ilmi, mikä tilanne on nyt.

Yli kahden tunnin matka-aikoja tulee Ylen kartan mukaan eri puolilta Lappia, Koillismaalta, Kainuusta, Keski-Pohjanmaalta sekä Uudenmaan lounaisnurkasta ja Turun saaristosta.

12 laajan palvelun päivystyssairaalan lisäksi ympärivuorokautista päivystystä järjestettäneen kahdeksassa muussa sairaalassa. Se lyhentää tuntuvasti matkaa päivystyssairaalaan erityisesti Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla.

Täyden palvelun ympärivuorokautiset päivystykset järjestettäneen yliopistollisissa sairaaloissa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa, sekä ilmeisesti Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Suppeampi ympärivuorokautinen päivystys tullee lisäksi Kotkaan, Hämeenlinnaan, Mikkeliin, Savonlinnaan, Vaasaan, Kokkolaan, Kajaaniin ja Kemiin.

Päivystyksen sisältö auki

Se, mitä käytännössä on 12 sairaalan täysi palvelu tai laaja palvelu, on vielä auki, samoin se, mitä kahdeksaan muuhun sairaalaan ympärivuorokautista päivystystä järjestävään sairaalaan jää. Laajin päivystys on HYKS:ssä.

– Hyksin ympärivuorokautinen päivystys palvelee koko maata ja kattaa 40–50 eri erikoisaluetta, kuten tietyt silmätoimenpiteet, rintakehäkirurgian ja lasten sydänkirurgian, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen Ylelle.

Joissakin nykyisissä sairaanhoitopiireissä on vain muutama erikoisala. Lääkäriliiton mukaan laajaan päivystykseen kuuluu 10­–12 erikoisalaa.

Synnytykset ovat eräs runsasta keskustelua herättänyt kysymys. Oletettavasti synnytyssairaaloiden määrä vähenee nykyisestä. Sosiaalisessa mediassa käydään voimallista keskustelua, jossa eri paikkakunnilla vastustetaan synnytysten siirtoa pois oman lähialueen sairaalasta. Uudellamaalla synnytysten mahdollinen keskittäminen pääkaupunkiseudulle on herättänyt runsaasti kriittistä keskustelua.

Keistinen arvioi Ylelle, että ainakin Keski-Pohjanmaalle ja Kainuuseen tarvitaan ympärivuorokautinen synnytyspäivystys.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*