Kolme neljästä uuden eduskunnan kansanedustajasta näkee, että Suomella ei ole varaa nykyisen laajuisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, uutisoi Yle.

Vain neljäsosa edustajista arvioi Ylen vaalikoneelle ennen vaaleja antamissaan vastauksissa, että nykypalveluihin on varaa.

Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajista kaikki näkevät nykypalvelut säilytettäviksi, SDP:n edustajista 94 prosenttia vastasi näin.

Sekä perussuomalaisten että kokoomuksen kansanedustajista vain noin puolet arvioi, että Suomella on varaa nykyisenlaisiin palveluihin,

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kokoomus ei ole kyennyt loogiseen, perustuslailliseen kunta- ja sote-politiikkaan sanoo:

    Julkista verorahaa ei ole Kokoomuksen raha seuraa potilasta -malliin eli toisin sanoen valinnan vapaus -malliin.

    Kokoomuksen mallissa Manner-Suomen 18 maakunnan kuntien asukkaiden maksamia veroja, maakunnallisen julkisen sote-integraation rahoitukseen tarkoitettuja kuntaveroja ja valtionosuuksia siirtyisi yksityisille sosiaali- ja terveysbisnesyrityksille:

    – Siitä seuraa perustuslain 19 pykälän vastaisesti maakuntien perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten epätasa-arvoiset julkisen maakunnallisen soten palvelut.

    Kokoomuksen ”valinnan vapaus” -mallissa sekä yksityiset että julkiset sote-palvelut keskittyvät maakuntien suuriin kaupunkeihin:

    – Maakuntien pienten ja keskisuurten kuntien lähipalveluihin ei riitä kuntaveroja ja sote-valtionosuuksia, kun suurissa kaupungeissa sijaitseville yksityisille yrityksille siirtyy julkisia verorahoja Kokoomuksen haluamasta lakisääteisestä sote-raha-automaatista.

    – Jos lisäksi jossakin pienessä tai keskisuuressa kunnassa sattuisi olemaan yksityinen sote-bisnesyrittäjä, niin julkinen palvelu ei kykene kilpailemaan laadulla ja jonotusajoilla, koska julkisella verorahalla tuetaan yksityistä bisnestä:

    – Julkinen sote-integraatio näivettyy kuoliaaksi sitä mukaa kun yksityinen valtaa palvelut, jotka lopulta siirtyvät pienistäkin kunnista kokonaan suuriin kaupunkeihin.

    Kokoomuksen kehitystrendi on sekä perustuslain 19 että 121 pykälän vastainen, kuten on aina ollut.

    – Porvariretoriikassa eli muunnetussa totuudessa jukisen ja yksityisen kilpailu sote-asiakkaista parantaa laatua ja lyhentää jonotusaikoja. Tosiasiallisesti julkinen ei voi lyhentää jonotusaikoja, kun julkinen raha siirtyy yksityisille eikä julkinen kykene palkkaamaan lisää henkilökuntaa, vaan päinvastoin joutuu irtisanomaan.

    Mitä kilpailua on se, että kilpailija antaa rahaa kilpailijalleen ja näivettää itsensä?

    – Kokoomuksesta oppositiossa on eniten hyötyä Suomelle.

    Haluaako keskustalainen Juha Sipilä – ”sote-porvari” – valmistella raha seuraa potilasta -mallin lakiesitykseksi, joka kaatuu vuoden valmistelun jälkeen perustuslakivaliokunnassa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*