Kuva: Pekka Moliis
Attendo pyörittää terveyskeskusta muun muassa Puolangalla. Se on muutenkin ollut aktiivinen asemien hankkimisessa kentällä.

Yleisradio kertoo, että yksityiset sote-toimijat palkkaavat aktiivisesti julkisen sektorin sote-valmistelun avainhenkilöitä ja kiinteistöjä.

– Pirkanmaan muutosjohtajan Jaakko Herralan mukaan yksityisten siirrot ovat tarkkaan valmisteltuja stategisia rekrytointeja. Erityisesti ylilääkärit, nuoret moniosaajat, maakuntien poliitikot ja henkilöstöjohtajat ovat yksityisten kiikarissa, kertoo Yle.

Pirkanmaalla Sastamalan johtava ylilääkäri ja maakunnallisen sote-keskus-työryhmän vetäjä Jussi Korkeamäki siirtyi Pihlajalinnan Pirkanmaan aluejohtajaksi.

– Kyseinen henkilö on tehnyt meillä Pirkanmaan maakuntauudistuksen sote-keskusten työryhmän puheenjohtajan tehtäviä, joissa käydään hyvin paljon jopa liiketoimintasalaisuuksia, Pirkanmaan muutosjohtaja Jaakko Herrala sanoo Ylelle.

Aiemmin Pihlajalinna on palkannut muun muassa Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajan.

Käynnissä eri puolilla

Yle kertoo muistakin esimerkeistä Turusta ja Pohjois-Savosta.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen myöntää Ylelle, että avainhenkilörekrytoinnit ovat yrityksen ydinstrategiaa, mutta pitää sitä normaalina.

Erimielisyyksiä on siitä, kulkeeko mukana liikesalaisuuksia tai muuten tietoa, joka asettaa uuden työnantajan muita parempaan asemaan. Siirtyjät huomauttavat, että julkiset asiakirjat ovat joka tapauksessa julkisia ja kaikkien halukkaitten saatavilla.

Kaikki valmisteluun liittyvät asiat eivät toki ole kirjattuna virallisiin asiakirjoihin. Maakunnissa valmistellaan jo strategioita myös kilpailuun yksityisen sektorin kanssa.

Tietovuoden lisäksi maakunnissa tunnetaan huolta osaavan työvoiman riittämisestä valmistelutyössä.

Aiemmin puhuttiin paljon valtakunnallista ja Helsingin valmistalua avainpaikoilta seuranneiden henkilöiden siirtymisestä ykistyisten yritysten palvelukseen. Erityisesti puhuttiin kokoomuslaisista, mutta yritykset ja erityisesti niiden etujärjestö ovat palkanneet väkeä useista puolueista. Näin rakentuu kanavia ja niiden myötä keskusteluyhteyksiä poliittisiin päättäjiin laajalti koko kentällä.

Myös kiinteistöt kiinnostavat

Osaajien rekrytoinnin lisäksi yksityiset toimijat ovat aktiivisia kiinteistömarkkinoilla. Osin kunnat tarjoavat sote-kiinteistöjä yksityisille, mutta yhtä lailla yksityiset toimijat ovat aktiivisia ostajia.

Kunnat tuntevat huolta kiinteistöjen tulevasta käytöstä ja siitä, jäävätkö ne niiden niskoille, jos maakunta ei ota niitä pysyvään käyttöön. Kiinteistökauppoja käytetään myös ehtona ulkoistussopimuksille.

Yksityiset toimijat ovat kiinnostuneita kiinteistöistä sekä osana ulkoistussopimuksia että jalansijan turvaamisessa valinnanvapauden tullessa voimaan.

Kuntalehti on kertonut aiemmin muun muassa Imatran aktiivisuudesta kiinteistöjen myymisessä. Imatra myi juuri suuren määrän kiinteistöjä Attendolle.

Asemia haetaan myös pienyrityksistä

Kauppaa käydään myös pienistä yrityksistä. Suuret valtakunnalliset ketjut ovat ostanet aktiivisesti varsinkin sosiaalialan perheyrityksiä ja muita pieniä yrityksiä.

Suuret yritykset ovat aktiivisia myös sote-alan järjestöjen ovilla, kertoi SOSTE ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas joulukuussa.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä