Tampereen yliopistossa on vertailtu neljää mahdollista metropolihallinnon mallia: Stuttgartin, Oslon, Montrealin ja Dublinin mallia. Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professorina toimiva Haveri pitää näistä Stuttgartin mallia Helsingin seudulle sopivimpana.

 

– Siellä on suoralla kansanvaalilla valittu metropolivaltuusto, joka päättää esimerkiksi liikenteestä, maankäytöstä ja asumisesta. Se olisi kaupunginvaltuustojen yläpuolella oleva hallintotaso. Palvelutehtävät jäisivät kunnille, kertoo Haveri.

 

Metropolivaltuuston syntyminen jättäisi maakunnalle varsin vähän tehtäviä. Haverin mielestä maakuntaliiton toimintaa voisi toki muokata metropolivaltuuston suuntaan, mutta toisaalta hän näkisi mielellään valtuuston koostuvan vain Helsingin seudun edustajista.

 

– Selkeintä olisi, että valtuusto koostuisi tässä vaiheessa 14 kunnan alueelta valituista ihmisistä.

 

Metropolivaltuuston ja kunnanvaltuustojen alapuolelle tarvittaisiin Haverin mielestä myös paikallisdemokratiaa, mikä tarkoittaisi kaupunginosavaltuustoja.

 

Mutta lisäisikö tämä byrokratiaa?

 

– Se on hyvä kysymys. Helsingin seudulla on nytkin valtava määrä erilaisia organisaatioita. Ongelmia on yritetty jo kymmeniä vuosia ratkaista erilaisilla kuntien yhteistyöelimillä, mutta kovin paljon ei ole saatu aikaan.

 

Siitä huolimatta Helsingin seudun kunnat eivät ole tähän mennessä juuri innostuneet seutuvaltuustosta. Haverin mielestä seutuvaltuusto ja kaupunginosavaltuustot eivät juuri edes paisuttaisi hallintoa, jos niiden tieltä purettaisiin vanhat vastaavat organisaatiot pois.

 

– Silloin demokratia voisi toimia. Ehkä ihmisetkin olisivat tyytyväisiä.

 

(KL)

 

Kunta-Tv: Seutuvaltuusto vastatuulessa 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*