Ylen haastattelun mukaan Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum uskoo suomalaisen elintarviketeollisuuden olevan kehysriihessä tehdyn päätöksen häviäjä, kun suomalaiset siirtyvät ostamaan halvempia tuontimakeisia. Kuva: Pixabay

Kehysriihi eli hallituksen neuvottelut julkisen talouden suunnitelmasta tuleville vuosille käytiin viime viikolla ja riihen tuloksia pureksittiin makeisveron nostosta lähtien ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa.

Elintarviketieteiden tohtori Mikael Fogelholm nosti esiin Ylen uutisen, jossa kerrottiin pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätöksestä nostaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Erityisesti Fogelholm otti kantaa siihen miten, Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum pitää veronkorotusta syrjivänä.

Hallituksen päätös on syönyt Fazerin luottamusta siihen, että Suomessa on kannattavaa tehdä investointeja. Fazer on suunnitellut rakentavansa suklaatehtaan Lahteen.

Nyt tilannetta punnitaan uudestaan, toimitusjohtaja linjasi Ylen haastattelussa.

Fogelholm ilmaisi X-palvelun julkaisussaan, että hänen mielestään Fazer liioittelee ongelmaa.

– Jos 10 prosentin hinnan nousu suosikkikarkista on jollekin liikaa, hän ostaa makeannälkään halvempaa karkkia, Fogelholm pohti.

Hallitus päätti kehysriihessä kolmen miljardin euron lisäsäästöistä. Jo ennen tätä, hallitusohjelmassa oltiin siis tehty isoja säästöpäätöksiä. Kokoomuksen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen näki kehysriihen vauhdittaneen puhdasta siirtymää ja parantavan Suomen asemaa kilpailussa arvonlisästä ja työpaikoista.

Näin tehdään hänen mukaansa ottamalla käyttöön tuntuva verohuojennus teollisuuden suurille nollapäästöisten tuotannon investoinneille, Mykkänen kirjoitti X-palvelussa.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen näki hallituksen kehysriihessä hieman hyvää X-palvelun päivityksensä mukaan, mutta kohtuullisesti huonoakin ilmaston kannalta.

– Ennen kaikkea riihi oli kuitenkin ilmaston kannalta iso menetetty mahdollisuus.

Kehysriihessä päätettiin yleisen arvonlisäverokannan nostosta 24 prosentista 25,5 prosenttiin.
Tämä tietää valtiolle noin 920 miljoonan euron lisätuloa vuodessa, ilmenee valtiovarainministeriön (VM) laskelmista.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) arvioi X-palvelun tilillään, että pääoma omistaa Orpon.

– Alv-nosto on myrkkyä myynnille. Ostovoima heikkenee, hiustenleikkuut ja hieronnat vähenevät. Monta kivijalan kenkäkauppaa jää? Osinkojen verotuki taas hyödyttää useammin ulkopuolista omistajaa kuin itse yrittäjää.

Orpon hallituksen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) nostettiin esiin X-palvelussa KD-lehden haastattelun kautta. Kristillisdemokraatit siteerasi some-julkaisussaan Essayahin muistuttaneen, että kipeitä leikkauksia ja veronkorotuksia tehtiin oman tulevaisuutemme vuoksi.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*